Caracterizarea lui Manole – ”Mesterul Manole”, de Lucian Blaga

Caracterizarea lui Manole - Lucian Blaga

Mesterul Manole este o drama de idei, avand la baza mitul estetic al creatiei, realizata prin jertfa si suferinta.

Mesterul Manole este protagonistul dramei care evolutioneaza, in opera fiind prezentat ca o individualitate. Celelalte personaje se raporteaza la personalitatea sa.

Caracterizarea lui Manole din drama ”Mesterul Manole”, scrisa de Lucian Blaga.

Portretul fizic al lui Manole lipseste aproape cu desavarsire, fiind mentionata doar o singura trasatura fizica de catre Mira: ”păr negru”. In schimb, el este caracterizat direct de alte personaje reliefandu-se astfel alte trasaturi ale lui. Mira il vede ca pe o ”inima fara odihna, gand treaz, visare fara popas”. Insa atunci cand afla ca vrea sa jertfeasca pe cineva pentru a zidi biserica, ea il numeste ucigas: ”noua ucigasi, cu Manole zece”.

Pentru cei noua mesteri, Mesterul Manole este ”Mesterul Nenoroc”, cel de-al saselea indraznit sa-l marturiseasca ca: ”Eu te-am iubit si te-am urat cel mai mult”. In schimb, este considerat de catre sol un mesager al adevarului.

Manole se autocaracterizeaza recunoscand ca este stapanit de patima creatiei, care-l mistuie pe zi ce trece: ”pentru biserica zilnic mor”, ”e foc ce mistuie (..) s e pedeapsa si blestem”. De asemenea, el se autocaracterizeaza ca o persoana blanda, insa cu un suflet amar si impacat:

”..bratul meu e bland

Uite ochii mei astazi sunt blanzi

Si bland e si mersul meu si statul in picioare (..) sufletul e asa de sfarsit, ca nu poate sa fie decat amar impacat.

Tot ce mi-a ramas e salbaticia cuvantului.”

Ca personaj intr-o drama moderna, Manole evolueaza ca un caracter cu puternica si problematica personalitate, cu o individualitate discreta. Toate acestea fac din el un personaj de tragedie antica ce-si traieste intens si neabatut destinul sau de martir al frumosului.

Caracterizarea lui Manole din opera ”Mesterul Manole”, scrisa de Lucian Blaga, este potrivita pentru toti liceeni care-si doresc un rezultat mare la examenul de BAC.

Intrebari frecvente despre Manole din opera ”Mesterul Manole”

  • Care sunt principalele trasaturi ale lui Manole din opera “Mesterul Manole”?

Manole este descris ca fiind un arhitect priceput, curajos, harnic si plin de pasiune pentru arta si creativitate. El este un lider al echipei de constructori care construiesc Catedrala de la Curtea de Arges, dar si un om torturat de decizia sa finala in ceea ce priveste sacrificiul unui om pentru a pune baza catedralei.

  • Ce conflicte interioare are Manole?

Manole este confruntat cu doua conflicte interioare majore in opera “Mesterul Manole”. Pe de o parte, el este pasionat de arta si doreste sa construiasca o catedrala perfecta, care sa rivalizeze cu cele mai mari constructii din lume. Pe de alta parte, el este torturat de decizia sa finala de a sacrifica un om in vederea construirii bazei catedralei.

  • Cum este caracterizat Manole in ceea ce priveste relatia sa cu sotia sa Ana?

Manole este prezentat ca un sot devotat si iubitor. El este atat de atasat de Ana, incat ii construieste o scara secreta, prin care sa poata urca pe catedrala, chiar si atunci cand acest lucru ii este interzis. Cu toate acestea, el este nevoit sa se desparta de Ana atunci cand aceasta cade in fundatia catedralei.

  • Care este finalul lui Manole?

Finalul lui Manole este tragic. El este constrans sa sacrifice un om, si anume pe sotia sa Ana, pentru a finaliza baza catedralei. Acest lucru il face sa se simta vinovat si sa se arunce de pe catedrala, murind in acest fel. Astfel, caracterizarea lui Manole este una complexa, ce implica atat aspecte pozitive, cat si negative, si care culmineaza intr-un final dramatic si profund emotional.

Lasă un răspuns