Cât de greu se asamblează mobila de Ikea

Când am cumpărat primele piese de mobilier de la Ikea și le-am spus prietenilor că le-am asamblat singur i-am făcut să zâmbească pentru câteva momente. Chiar m-am simțit puțin stânjenit când toți mi-au spus că ei și-au ales mobila de la Mobexpert și au venit niște specialiști să o monteze. Totuși a trecut ceva vreme și am început să aud din ce în ce mai des la prieteni: am fost în weekend Ikea și am cumpărat o masă… și am asamblat-o eu.

Cât de greu se asamblează?

  • Nu este deloc greu. Fiecare piesă de mobilier vine cu manual de asamblare foarte amănunțit (pe care îl găsiți și pe siteul Ikea în format PDF). De obicei pachetele din care este compusă o piesă de mobilier vin cu toate sculele necesare montării (au fost și cazuri când a fost nevoie de un ciocan care nu era inclus în pachet).
  • Manualul are poze cu fiecare pas. Atât timp cât respecți pașii din manual, nu are cum să nu iasă.
  • Foile de lemn sau PAL conțin ghidaje. De exemplu, dacă trebuie să folosești un holșurub, locul este marcat și există o gaură pentru ghidaj.
  • Pentru fiecare piesă de mobilier se specifică clar de câte persoane este nevoie pentru montare. De exemplu, pentru a monta un pat din lemn masiv din familia Mandal (care cântărește 92 de kg) a fost nevoie de două persoane.
  • Pachetele conțin toate piesele de care ai nevoie. Garantat. Gândiți-vă că același pachet se vinde în 25 de țări și există zeci de mii de alte persoane care l-au asamblat.
  • Piesele se îmbină perfect pentru că debitarea se face pe o bandă de producție. Nu există un Dorel care să taie o piesă cu 2 mm mai mare din comoditate.
Mobilier Ikea

De ce îmi place mobila de la Ikea

  • Există variante pentru orice buget, începând cu mobilier din PAL și terminând cu mobilier din lemn masiv.
  • Toată activitatea firmei este organizată în așa fel încât mobila să aibă cel mai mic preț posibil. Exemplul clasic este cu ambalarea în cutii cât mai mici ca dimensiune pentru a se reduce costul de transport. Inclusiv faptul că ți-o transporți și ți-o asamblezi singur duc tot către cel mai ieftin preț la mobilier.
  • Familiile de mobilier se vând pe perioade lungi de timp. Dacă azi cumpăr un dulap din familia Hemnes, și peste 3 sau 5 ani o să găsesc mobilier din aceeași serie (în caz că vreau să completez mobilierul din casă).
  • Mă încântă faptul că am și eu o contribuție.
  • Apreciez simplitatea. După ce ai trăit un an într-o țară scandinavă nu ai cum să nu o apreciezi 
  • Au o politică de retur a produselor foarte clară.

La un moment dat am cumpărat mobilier pentru un living de la Mobextert (da, arată mult mai bine, au niște abțibilduri mult mai frumoase). Una dintre probleme a fost că echipa de “specialiști” care a venit să asambleze totul a scăpat un corp suspendat peste un birou. A durat atât de mult să-mi aducă piesa deteriorată și să termine asamblarea încât aveam temei legal să returnez toată mobila. O altă problemă este că deși mobila arată bine, multe dintre piesele de structură sunt din PAL, și ca atare se slăbesc mult mai repede în timp. Așa am ajuns să am uși care nu se mai închid sau poliţe care cad atunci când pui ceva mai greu pe ele.

Articol scris de Laurențiu Trofoșilă

Lasă un răspuns