Text despre copilarie – poezia ”Dupa melci”

Copilarie - Dupa melci

Scrieti un text despre copilarie facand referire la poezia ”Dupa melci” a lui Ion Barbu.

Copilaria este perioada de viata in care totul este frumos si nimeni si nimic nu ne poate opri din a ne juca. Cartile citite in copilarie ne dezvolta mintea si aceste carti en raman in minte pe toata perioada vietii.

Din aceste carti invatam sa ne jucam, sa ne respectam in timpul jocului si sa stim sa pierdem cu capul sus. Povestea descrisa in o anumita carte ne-o putem inchipui cum vrem noi, putem sa ne punem in pielea personajelor si sa ne creem universul nostru propriu in lumea basmelor.

Printre primele lecturi studiata in clasa a 9-a a fost poezia ”Dupa melci” a poetului si tot in acelasi timp matematicianului Ion Barbu. Pe pagina in care era poezia, se afla si o descriere a lui Ion Barbu. De acolo am aflat ca acest poet s-a nascut la Campulung Muscel intr-o familie a carui ”conducator” era un magistrat. Tot din acea descriere am aflat ca numele sau adevarat era Dan Barbilian. Acest nume il folosea numai cand semna operele matematice ale sale.

Actiunea poeziei se desfasoara intr-o primavara devreme intr-un moment al renasterii naturii. Grupul de copii au planificat o aventura in padure in cautare de ierburi noi, craite si de melci.

Jocul acesta ajunge la un moment dat la disperare, dar acest lucru o sa-l discut mai tarziu. In timp ce copiii se jucau, copilul ce joaca rolul personajului principal a gasit ceea ce cauta. El a incercat puterea magica a descantecului copilaresc pentru a vedea daca acesta functioneaza.

Sfarsitul jocului vine atunci cand vremea urata ii alunga pe copii la casele lor. Copilul ramane putin pe ganduri dupa rostirea descantecului, iar gandurile acestea se adeveresc. Melcul a iesit din carapace si a murit. Aceasta poezia mi-a lasat un gust amar dupa lecturarea acesteia. Sfarsitul trist al poeziei te pune pe ganduri, iar mila fata de melc este inevitabilla.

Inchei prin a scrie un citat care m-a impresionat: ”Jocul este un fenomen aparent simplu, dar in fond foarte dificil de inteles”.

Acestea fiind spuse, consider ca jocul si lecturile citite in copilarie au un farmec aparte si aceste amintiri ne raman in gand toata viata. Ne vom aminti cu drag de copilarie si de lecturile acesteia si ne vom dori sa revenim la aceste vremuri frumoase.

Lasă un răspuns