Diagonalele unui testament – Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Diagonalele unui testament - Camil Petrescu

Capitolul ”Diagonalele unui testament” din romanul ”Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” de Camil Petrescu

Capitolul al doilea, intitulat ”Diagonalele unui testament” poate fi considerat incipitul romanului ”Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”. Capitolul incepe in mod abrupt, printr-o marturisire ”Eram insurat de doi ani si jumatate cu o colega de la universitate si banuiam ca ma insala… Era o suferinta de neinchipuit care se hranea cu propria ei substanta”.

Inceput prin anii 1912-1913 in Universitatea bucuresteana, iubirea dintre Stefan Gheorghidiu, student la filozofie, si Ela, studenta la Litere, cunoaste un moment de fericire, printr-o iubire nascuta din orgoliu, tanarul fiind magulit de admiratia pe care i-o aratau colegii pentru ca era ”iubit de una dintre cele mai frumoase studente”.

In acest capitol protagonistul desfasoara firul dragostei pentru Ela de la primele intalniri pana la momentul plecarii lui la razboi.

Dupa ce se casatoresc, cei doi tineri traiesc modest pana in momentul in care o intamplare le schimba viata. De Sfantul Dumitru, intreaga familie Gheorghidiu este invitata la unchiul Tache (personal balzacian zgarcit si foarte bogat).

In mod paradoxal peste doar trei saptamani, cand unchiul Tache moare, familia afla ca ii lasase lui Stefan o avere din care ii ramane destul chiar si dupa proesul pe care mama sa si rudele i-l intenteaza. Pentru Ela banii devin o sursa de noi placeri, cumparaturi costisitoare, case elegante, petreceri si admiratori. Stefan descopera ca sotia sa este subjugata de problemele pragmatice amestecandu-se in certuri legate de testament, in afaceri, desi el ar fi vrut-o ”mereu feminina, deasupra discutiilor acestea murdare”.

Lasă un răspuns