Fotbalul, fenomen social

Se spune că sportul, în general, este un fenomen social, însă acesta este un lucru adevărat şi nu prea. Nu toate sporturile atrag o atenţie sporită a societăţii. De exemplu, o partidă de şah nu va avea impactul pe care îl are o partidă de fotbal asupra componenţilor unei societăţi. Fotbalul este sportul care strânge în jurul său cele mai mari mase de oameni. El aduce în acelaşi loc oameni din toate categoriile sociale care împart aceeaşi bucurie oferită de sportul rege. Pe stadion se pot întâlni oameni din aşa zisa înaltă societate cu oameni care au un statul social mai scăzut, însă aici cu toţii sunt egali.

Fotbalul oferă modele, implică muncă şi dă şansa unei vieţi mai bune celor ce îl practică. Fotbaliştii sunt idoli pentru copiii care bat mingea pe maidan, în curtea şcolii sau în spatele blocului. Toţi aceşti copii visează să devină precum fotbaliştii pe care îi văd la televizor sau pe teren din tribuna stadionului la sfârşit de săptămână. O parte din aceşti copii au şansa să îşi urmeze visul şi trag din greu pentru a transforma acest vis în realitate, unii reuşind, alţii nu. Goana spre acest vis îi ajută să aibă un stil de viaţă sănătos şi să stea departe de tentaţiile prezente la tot pasul în viaţa unui adolescent, acesta fiind un lucru benefic.

Fotbalul naşte poveşti şi rivalităţi demne de povestit nepoţilor. Indiferent de nivel, de liga în care se joacă, fotbalul va oferi mereu poveşti frumoase şi rivalităţi crâncene. Cred că oricare dintre noi a auzit măcar o dată un om mai în vârstă povestind despre jucătorii care jucau înainte sau despre un anumit meci care le-a rămas întipărit în memorie. Rivalităţile din fotbal au loc atât pe teren cât şi în tribune şi sunt cele mai frumoase rivalităţi posibile. Fără fotbal societatea contemporană ar fi mult mai săracă şi mai tristă

Lasă un răspuns