Paralela intre ”Fratii Jderi” si ”Cei trei muschetari”

Fratii Jderi - Cei trei muschetari

Paralela intre romanul ”Fratii Jderi” scris de Mihail Sadoveanu si romanul ”Cei trei muschetari” scris de Alexandre Dumas.

Ambele fragmente prezinta evolutia celor doua personaje principale de la copii la barbati adevarati. Ionut Jder a fost initiati ca adolescent ca ostean de nadejde in armata lui Stefan cel Mare. D’Artagnan era un tanar dornic sa demonstreze ca merita sa faca parte din grupul celor trei muschetari.

Atat romanul ”Fratii Jderi” de Mihail Sadoveanu, cat si ”Cei trei muschetari” de Alexandre Dumas – tatal sunt doua romane istorice. Acest lucru se evidentiaza si prin folosirea arhaismelor precum ”cucura”, ”joimir”, ”lotru”, ”leseste”, dar si prin folosirea regionalismelor ”a crasca”, ”rediu”, etc.

In ambele fragmente ne este prezentat un conflict intre doua tabere. In ”Cei trei muschetari” se descrie lupta dintre tabara cardinalului si tabara regelui in care d’Artagnan ajunge sa lupte cu Jusac dobandindu-si curajul si impresionandu-si ceilalti colegi: Athos, Parthos si Aramis. In ”Fratii Jderi” ne este descrisa lupta dintre turci si moldoveni. Pana la urma tabara castigatoare este cea a moldovenilor.

Inca o asemanare intre cele doua fragmente prezentate este prezenta personajelor pozitive precum Ionut Jder in ”Fratii Jderi” si d’Artagnan in ”Cei trei muschetari”.

Trebuie stiut ca intr-o paralelea se prezinta si deosebiri. Astfel, cele doua fragmente se diferentiaza prin originea lor. Romanul scris de Mihail Sadoveanu este unul din literatura romaneasca, iar ”Cei trei muschetari” face parte din literatura internationala.

Inca o diferenta intre cele doua texte este modul in care se lupta. In ”Fratii Jderi” tactica luptei este bine pusa la punct, in timp ce in romanul lui Alexandre Dumas – tatal se lupta corp-la-corp.

Lasă un răspuns