Niciodata nu am fost o mare amatoare a prepararii de prajituri sau torturi. Probabil ca un motiv ar fi acela ca jobul mi-a ocupat mereu atat de mult timp incat prajiturile cu siguranta nu au reprezentat o prioritate penru mine. Si cand nu ai nici copii este posibil ca si acesta sa fie unul din motivele ce te impiedica sa faci torturi sau alte delicatese. Adevarul este ca sunt atat de multe variante de prajituri la cofetarii incat nici nu iti vine sa incerci sa faci si tu acasa de teama de a nu da gres. Ceea ce nimeni nu poate neaga insa este faptul ca prajiturile si torturile de casa intotdeauna sunt cele mai bune.

Imi amintesc cu drag de copilarie cand mama noastra ne facea in fiecare weekend cate o prajitura, cate un tort, clatite, placinte sau orice altceva pentru a ne indulci putin. Si mereu trebuia sa o ajutam. In fiecare weekend trebuia sa lasam la o parte orice activitate si impreuna “sa prajiturim”. Desigur ca nu aveam nici o idee referitor la ce trebuia sa facem insa imi amintesc cu cata incantare amestecam ouale cu zahar pentru a face diverse creme, cum ornam torturile sau cum umpleam clatitele cu diverse variante de gem, marmelada si desigur cea mai importanta parte, aceea de a gusta din fiecare cate putin.

Acum, si eu, la randul meu, avand o fetita incerc sa fac acelasi lucru si dintr-o data a face prajituri nu mai suna atat de complicat. Desi in general nu am avut niciodata timp pentru astfel de activitati, atunci cand ai copii se pare ca de undeva pofta apare. Si acum am inteles si raspunsul la intrebarea pe care mereu i-o adresam mamei “cum de in fiecare weekend ai pofta sa mai faci si prajituri desi in fiecare zi gatesti pentru intreaga familie”? Intradevar, atunci cand ai copii acest lucru devine o placere si asta doar prin simplul fapt de a o vedea micuta mea atat de incantata de ceea ce face, desi bucataria este un complet dezastru la final.

Mama mea este ca o carte de bucate. La ea poti gasi numeroase retete de prajituri de la cele mai simple pana la cele mai complexe. Recent a decoperit delatte caramelo, care este de fapt lapte condensat indulcit cu gust de caramel, un produs de care este foarte incantata. Adevarul este ca e mult mai usor de folosit fata de complicatele creme pe care trebuie sa le faci pe abur, etc. Desigur ca nu ii lipsesc din caietul cu prajituri la capitolul retete lapte condensat nici una din modalitatile in care poate fi folosit. Se poate folosi pe post de umplutura in clatite iar micuta mea il adora. Iar eu trebuie sa recunosc ca il folosesc destul de mult, fiind o mare iubitoare a caramelului si nefiind adepta cremelor complexe care nu imi ies chiar mereu.

Nu ma voi lauda ca acum si eu fac saptamanal prajituri, insa o data la doua saptamani imi rasfat intreaga familie cu ceva dulce. Iar micuta mea ia lectii asa cum si eu luam cand eram mica de la mama mea. La urma urmei nu rezultatul final este neaparat ceea ce ne incanta ci faptul ca petrecem timp cu micutii nostri si in acelasi timp facem si ceva distractiv.