Castrare caini: când este momentul potrivit?

Castrare caini: când este momentul potrivit?

Uneori trebuie să iei decizii care par cu nu au un răspuns corect. Fie că o faci, fie că nu, simți că nu este decizia corectă. Așa se simt mulți stăpâni de animale de companie și veterinari când vine vorba de castrarea acestora.

Mulți stăpâni aleg să nu își castreze deloc animalul de companie. Alții o fac, dar nu la timpul potrivit. Acest articol are rolul de a-ți oferi informații, astfel încât să iei o decizie informată. Nici de cum să te convingă să îți castrezi câinele sau animalul de companie. Cu toate acestea, ai mai jos motivele pentru care e mai bine să îți castrezi animalul de companie.

Când este momentul pentru castrare caini?

De obicei, lumea o să îți spună că, cu cât îți castrezi câinele mai repede, cu atât mai bine. Multe persoane castrează câinii când sunt mici. Însă o mulțime de studii recente arată că nu este tocmai cea mai bună idee. Câinii sunt diferiți, de la rasă la greutate la vârstă. Cea mai bună abordare este cea individuală, în care iei în considerare toate aspectele câinelui tău.

Iată ce criterii să iei în considerare:

Dimensiunea câinelui. Câinele tău este mic, mediu, mare sau gigant?

Pentru câinii mici, până în 10 kg, pot fi castrați când au 6 luni. Femelele pot fi sterilizate tot în aceeași perioadă, înainte de primul ciclu estral (cunoscut drept „perioada în călduri”). Apropo, castrarea se adresează masculilor iar sterilizarea femelelor. Termenii vor fi folosiți corespunzător.

Castrarea câinilor de dimensiuni medii, între 10 și 20 de kg, se face tot la 6 luni. Iar sterilizarea tot înaintea primului ciclu estral.

Câinii mari au peste 20 de kg, iar cei giganți peste 35 de kg. Castrarea sau sterilizarea acestor câini trebuie efectuată când se termină perioada de creștere și devin adulți. Perioada de castrare caini și sterilizare este de obicei între 9 și 15 luni de viață.

Câinii mai mici sunt castrați sau sterilizați mai repede deoarece nu au atâtea complicații ortopedice precum rasele mari.

Vârsta. Un câine mai bătrân se va recupera mai lent după operație. Totodată, va costa mai mult.

Comportament. Câinii pot dezvolta un comportament agresiv și independent, mai ales în perioada ciclului estral. Astfel, câinele tău poate fugi de acasă în căutarea unei femele pentru împerechere. De obicei acest comportament pune în pericol atât membrii familiei, cât și câinele.

Împrejurimile. Într-o zona cu mulți câini vagabonzi, castrarea și sterilizarea e o idee bună. Elimini posibilele sarcini și momentele agresive între câinele tău și câinii vagabonzi.

De ce să alegi să-ți castrezi câinele?

Castrarea și sterilizarea câinilor are o mulțime de avantaje pentru populație, stăpân și pentru câine în sine.

Avantaje pentru populație:

  • Scazi numărul de câini fără stăpân. Suprapopularea animalelor de companie este o problemă. O mulțime de câini sunt eutanasiați anual din cauză că nu are cine să-i adopte.

Avantaje pentru stăpân (pentru tine):

  • Castrarea scade comportamentul asociat cu perioada ciclului estral. Un câine castrat nu va mai simți nevoie să hoinărească pentru a găsi o parteneră. Astfel, scade și riscul de a fi lovit de mașină sau de a se lupta cu alți câini.
  • Câinele tău nu va mai coțăi și nu va mai urina înăuntru pentru a-și marca teritoriul
  • Șanse slabe ca să devină agresiv. Depinde de la câine la câine, dar castrarea scade acele șanse.

Avantaje pentru câine:

  • Elimină riscul de cancer testicular
  • Scade riscul tumorilor perianale și herniilor perineale
  • Unele studii arată că speranța de viață este mai mare la câinii castrați

Acest articol este doar pentru a te informa. Pentru un răspuns concret dacă să îți castrezi acum sau mai târziu câinele, consultă un veterinar.

Lasă un răspuns