Ce este acneea

Acneea este o boala inflamatorie a pielii, caracterizata prin cosuri, puncte negre si puncte albe. Acneea a inceput sa fie cea mai comuna problema a pielii. Poate stilul de viata modern contribuie la modificarea statisticilor. Pentru cei care sufera de acneea, aceasta nu e doar o problema de cosmetica. Exista consecinte si in planul stresului emotional.

Acneea apare, adesea, la pubertate, cand organismul dezolva foarte mult productia de androgeni. Hormonii stimuleaza producerea de keratina si de sebum. Daca sebumul este secretat mai repede decat poate trece prin pori, apar semnele de acnee. Excesul de grasime face porii lipiciosi atragand bacteriile care patrund in ei. Punctele negre se formeaza cand sebumul se combine cu pigmentii din piele si patrund in pori. Daca tesutul de sub epiderma incepe sa se umple cu sebun, apar punctele albe.

Chiar daca grija pentru curatirea pielii este importanta in tratamentul acneei, aceasta nu este produsa numai de lipsa de curatenie, ci pare a fi mai mult rezultatul activitatii excesive a glandelor sebacee.

Acneea nu-i afecteaza numai pe copii, ci si un numar tot mai mare de adulti, In timp ce acneea juvenila apare in mod obisnuit pe fata si partile superioare a corpului, acneea la adulti este de obicei limitate pe barbie si nivelul mandibulei, implica mai putine pustule, dar posibil mai dureroase.

Pielea este cel mai mare organ al copului. Una dintre functiile ei este sa elimine prin transpiratie o parte din produsele toxice din organism. Daca organismul contine mai multe toxine decat pot elimina rinichii si ficatul, pielea preia sarcina. De fapt, unii medici numesc pielea “al treilea rinichi”. Cu cat se elimina mai multe toxine prin pielea, cu atat integritatea ei este mai afectata. Acesta este factorul-cheie care se aflain spatele multor boli de piele, inclusiv acneea.

De asemenea, pielea respira. Daca porii incep sa se astupe, microbii implicati in producerea acneei infloresc, pentru ca sunt protejati de actiunea bacteriostatica a razelor solare. Murdarida, praful, grasimea si funinginea astupa porii, dar pot fi eliminate curatand bine pielea cu produse adecvate.

Informatiile de mai sus sunt preluate din “Nutritie si Biotratamente” de Phyllis A. Balch.

2 comentarii la „Ce este acneea”

Lasă un răspuns