Cum sa alegi pomii fructiferi

Daca vrei sa-ti alegi o serie de pomi fructiferi pret avantajos si esti incepator in domeniul horticulturii, ghidul de astazi ti se va potrivi perfect. Alegerea pomilor atat pentru propria curte, cat si pentru amenajarea unei livezi, se poate transforma in aceste situatii intr-o treaba dificila. Pentru a evita situatiile neplacute in care risti sa te trezesti cu copaci care nu se prind, care nu fac rod sau care se usuca inaite devreme, urmareste informatiile pe care ti le-am pregatit si urmeaza-le de fiecare data cand alegi o noua specie de arbori si arbusti fructiferi.

In functie de sol

Nu toate tipurile de pomi fructiferi sunt compatibili cu toate tipurile de sol. De exemplu, ciresii sunt ideali a fi plantati in zonele cu soluri luto-nisipoase, dar merele se adapteaza cu succes si celor argiloase. Fiecare specie de pomi are propriul sau necesar. Iar atunci cand solul nu e de calitate, adaptat pe cerintele pe care le necesita pomii alesi, poate fi necesar sa realizezi o serie de procese extra pentru a le aduce la normal. Ori nu te vei bucura de roadele dorite si vei realiza o adevarata risipa, mai ales daca te gandesti sa-i plantezi pe surpafete mai mari, intr-un numar generos.

In functie de conditiile climatice

Chiar si intr-o tara, fiecarei zone geografice ii corespund diferite influente climatice, asemeni solurilor care pot varia de la o arie la alta. Este iarasi un aspect pe care sa-l ai in vedere tinand cont ca, unele specii adora umiditatea in exces, deci poti apela si la sisteme de irigare acolo unde e cazul, iar altele sunt mai pretentioase si pot necesita un mediu mai controlat.

Dupa inaltimea maxima pe care o pot atinge

Desi la prima vedere poate parea un criteriu ciudat dupa care iti poti alege pomii, inaltimea si forma acestora iti poate influenta procesul de cultivare. Sunt pomi care pot depasi peste 2-3 metri inaltime, ceea ce pot face procesul de cultivare a fructelor mai anevoios. Cum de altfel, se pot dezvolta in latime la aceeasi dimensiune, ceea ce poate influenta distanta de plantare astfel incat sa poti acoperi intregul necesar pentru fiecare pom in parte si sa te asiguri ca, dimensiunea de ansamblu pe care acestia o acopera, va corespunde cu suprafata de plantare in raport cu cantitatea dorita de pomi.

Dupa specie

Daca cei din jurul tau aleg intotdeauna sa planteze de exemplu, mere golden, poate exista si un motiv. Fie respectiva specie indeplineste toate cerintele din punct de vedere al solului si al anotimpului, al umiditatii etc. De altfel, unele pot face fructe mai mici si mai des, altele fructe mari si bogate, cu alte proprietati nutritive. Dincolo de propriile gusturi, asigura-te ca specia aleasa nu necesita conditii mai speciale in ceea ce priveste mentenanta si nu numai.

Dupa modul de rodire

Vrei sa te bucuri doar tu si familia ta de fructele pomilor fructiferi pe care-ti doresti sa le plantezi? Atunci, poate fi in regula faptul ca vor rodi mai lent sau o data pe an. Insa, la un business, intervalul la care acestia fac rod, cantitatea, calitate sunt aspecte care conteaza.

Lasă un răspuns