Caracterizarea lui Stavrache – ”In vreme de razboi”

Caracterizarea lui Stavrache

Hangiul Stavrache, personaj principal al nuvelei ”In vreme de razboi” este prezentat inca din expozitiune ca fiind un barbat respectat. Cu un statut social bine consolidat si cu un aer ”foarte multumit pentru ca afacerile ii mergeau bine. El avea hanul asezat in drum, era om cu dare de mana”. De aceea si el era ingrijorat ca hotii sa nu-l calce, insa se relaxeaza cand afla ca hotii au fost prinsi.

Caracterizarea lui Stavrache din nuvela psihologica”In vreme de razboi”, scrisa de I.L. Caragiale

Istet si descurcaret, hangiul il trimite pe fratele sau in razboi ca voluntar in regimentul celor ”20 de voluntari tineri”, care s-au oprit la han pentru a se odihni pana dimineata urmatoare cand trebuiau sa prinda trenul militar. Hangiul isi salveaza astfel fratele.

Criza psihologica a lui Stavrache incepe odata cu primirea celui de a doua scrisoare in care este anuntata moartea fratelui sau. ”Mahnit” de moartea fratelui sau, se incurajeaza barbateste si face demersurile necesare pentru intrarea oficiala in posesia pamanturilor fratelui sau.

Din momentul mostenirii averii fratelui sau, Stavrache incepe sa aiba halucinatii, fiind ”vizitat” de Iancu: ”singurul care venea din cand in cand de pe alta lume sa tulbure somnul fratelui sau”.

Stavrache isi schimba firea dupa cele doua cosmaruri in care apare fratele sau si devine mai irascibil, suspicios, avand reactii ciudate cu clientii care ii treceau pragul hanului. Un exemplu in care reiese irascibilitatea si avariția lui este atunci cand fetita care a venit dupa gaz si tuica a fost rasplatita de hangiul cu o palma peste fata cand a prins-o pe aceasta in fapt.

Criza psihologica se adanceste evolutiv de la momentul infiriparii acesta manifestandu-se exploziv si violent, premergator nebuniei declansand dementa, acest fapt reiese din izbucnirea hangiului in momentul in care este atins de fratele sau.

Caracteristic nebuniei, Caragiale surprinde portretul fizic si psihologic din acel moment al hangiului ”un racnet.. si omul adormit se ridica in picioare, cu chipul ingrozit, cu parul valvoi, cu mainile inclestate, cu gura plina de spuma roscata”.

Stavrache ajunge de la lacomie la iluzie, apoi la halucinatii provocate de frica si spaima, de la groaza la nebunie, toate aceste stari definind natura psihica a personajului.

Intrebari frecvente despre Stavrache din opera In vreme de razboi

  • Cine este Stavrache si ce rol are in opera “In vreme de razboi”?

Stavrache este personajul principal din opera “In vreme de razboi” de Ion Luca Caragiale. El este un comerciant avut din Bucuresti care se muta intr-un sat din Moldova pentru a-si extinde afacerea. In timpul Primului Razboi Mondial, el devine primar al satului si se confrunta cu multiple probleme sociale si politice.

  • Care sunt trasaturile de caracter ale lui Stavrache si cum evolueaza acestea pe parcursul operei?

Stavrache este un om lacom, egoist si preocupat doar de propria bunastare la inceputul operei. El este dispus sa faca orice pentru a-si extinde afacerea, inclusiv sa corupa functionarii locali si sa exploateze saracii din sat. Cu toate acestea, pe masura ce trece timpul si Stavrache este pus in fata unor situatii dificile, el incepe sa-si schimbe atitudinea si sa isi arate latura umana.

  • Cum se schimba viata lui Stavrache in timpul Primului Razboi Mondial si cum afecteaza acest lucru relatiile sale cu ceilalti personaje?

In timpul Primului Razboi Mondial, Stavrache este numit primar al satului si se confrunta cu multiple probleme sociale si politice, inclusiv cu gestionarea proviziilor si ajutorului umanitar. Desi incearca sa profite de situatie in primul moment, el ajunge sa isi dezvolte o latura altruista si sa actioneze in favoarea saracilor si a oamenilor nevoiasi din sat. Aceasta schimbare ii afecteaza relatiile cu alte personaje din opera, inclusiv cu sotia sa si cu prietenul sau, Buza de Iepure.

  • Care este mesajul moral pe care il transmite Stavrache in opera “In vreme de razboi” si cum poate fi acesta aplicat in viata de zi cu zi?

Mesajul moral transmis de Stavrache in opera “In vreme de razboi” este acela ca oamenii pot sa se schimbe si sa isi dezvolte o latura altruista, chiar si in cele mai dificile si periculoase momente. Aceasta transformare poate avea un impact pozitiv asupra vietii lor si a celor din jurul lor. Acest mesaj poate fi aplicat in viata de zi cu zi prin incurajarea dezvoltarii unor valori precum empatia, compasiunea si spiritul civic.

Lasă un răspuns