Autorii romani contemporani sunt destul de neglijați de blogosfera. Probabil că mentalitatea multor cititori a rămas tributara perioadei de lecturi obligatorii și atunci preferă să își deschidă orizonturile catre autorii străini.
Pot să spun că am citit câțiva scriitori români, consacrați sau nu și experiența a fost una agreabilă. Vorbim în primul rând de un mediu familiar, văzut prin prisme diferite, de o Românie care a depășit de mult perioada cenușie a comunismului și care este prezentată în realitatea sa.
Scriitorii contemporani nu se feresc să parodieze trecutul, perceput totuși ca o explicație pentru o generație actuală în degringolada, cum nu se feresc nici de exploatarea temelor sexuale, mergând pana la o pornografie dură, aproape vizuală, abordată cu falsă pudoare de o societate contemporană care nu ezită însă să adopte ca staruri o serie de personaje mediocre.
Să vă recomand așadar câteva titluri ale autorilor români contemporani.
Carti scrise de autori romani contemporani
- Frumoasele straine de Mircea Cartarescu
As fi vrut sa scriu pe prima pagina a acestui volum ceva de felul “Interzis celor fara simtul umorului”, dar mi-am luat repede seama. Asemenea subtile aluzii mai mult ii intarata pe cei vizati…Nu interzic deci nimanui nimic, dar ii rog, totusi, pe compatriotii mei solemni din fire sa-si foloseasca timpul liber intr-un mod mai adecvat.
Asta ne avertizeaza autorul inca din prefata si are mare dreptate. Incearca sa evite elucubratiile de abundenta carora il acuza adversarii sai, dupa cum singur spune plin de umor si ne prezinta franturi de viata, bine scrise. Sa va spun cinstit, nu am mai ras de multa vreme atat de mult citind o carte. Asta e de bine, nu o zic in sens peiorativ.
- Sint o baba comunista – Dan Lungu – o naratiune savuroasa care te poate face sa intelegi extrem de bine cauzele care au condus la stadiul actual al societatii romanesti. Haioasa, plina de ironie, asa cum putine carti pot sa fie.
- Zilele regelui – Filip Florian este o carte care abordează o perioadă interesantă a istoriei românilor, dintr-o perspectivă absolut originală. Interesantă este imaginea Bucureștiului anilor 1860 văzută prin prisma unui neamț, cu noroaiele de pe străzi, gunoiul, porcii grași care zburdau pe sub geamurile palatului regal, pitoreștile târguri meșteșugărești, dar și cu localnicii lipsiți de noțiunile elementare ale civilizației.
- Cimitirul lui Adrian Teleșpan este o carte care poate soca, prin prisma descrierii explicite a scenelor de sex gay, insa ea nu trebuie privita doar prin conotația sa sexuală. Umor din plin și ironie cât cuprinde sunt calitățile incontestabile ale Cimitirului lui Teleșpan.
- Soldații.Poveste din Ferentari a lui Adrian Schiop este un must read pentru cei care caută elemente de noutate în literatură, recomandata de prospețimea, abandonarea conveniențelor și prezentarea ciudatei relații dintre doi barbati fără a pune accentul pe scene sexuale șocante, pe fundalul celebrului si sordidului cartier bucurestean.
- Nymphette_dark99 a Cristinei Nemerovschi poate fi o imagine a adolescenților din ziua de azi, deși cred, sau vreau să sper că e mult exagerată, cum de altfel sunt și unele din pasajele cărții. Sex, droguri, băutură, petreceri, o puștoaică teribilistă – cam asta e nymphette_dark99.
Voi ce autori romani contemporani recomandati?