Cărți de scriitori asiatici

Cărți de scriitori asiatici

Continuăm periplul nostru prin lumea cărților, vorbind despre scriitori asiatici. Literatura asiatică creează un univers total aparte, fie că ne referim la prezentarea în context istoric a unei civilizații destul de puțin înțeleasă de europeni, fie la ilustrarea unui prezent în care neîmplinirile unei vieți cotidiene solicitante și uneori terne își găsesc refularea într-o sexualitate extremă.

Mi-a fost destul de greu să abordez cărțile scriitorilor asiatici. Nu am avut vreun motiv anume, a devenit la un moment dat un fel de reflex fără a avea o explicație anume, însă am reușit să citesc primele romane.

Cărți scrise de scriitori asiatici pe care le recomand

Cu Haruki Murakami m-am familiarizat prin celebra Pădurea norvegiană, o lectură aproape obligatorie și prin La sud de graniță, la vest de soare. Ambele sunt cărți foarte bune, dedicate iubirii, sau mai degrabă acelei iubiri absolute la care aspiră fiecare, atât de aproape, dar totuși imposibil de împlinit. Cu toate acestea, am înțeles după ce am citit mai multe recenzii că cele două cărți nu sunt neapărat reprezentative pentru stilul mistic al autorului.

Urmează trei autori care nu m-au atras în mod deosebit, Ryu Murakami – Albastru nemărginit, aproape transparent, Yoko Ogawa – Hotel Iris, Kenzaburo Oe – J. Ființa sexuală, toate cărți pline de o sexualitate extremă, cu scene BDSM extreme, scene extrem de elaborate, care aproape pot fi vizualizate de sex în grup, sau cu o ciudată specie de exhibiționiști japonezi. Voi încerca totuși să abordez și alte cărți ale acestor autori, care par a se bucura de o largă apreciere în rândul bloggerilor.

Mo Yan este un autor extrem de interesant, dar asta nu e o surpriză din partea unui laureat al premiului Nobel. Mi-au plăcut și vă recomand Baladele usturoiului din Paradis și Broaște, dar voi face deocamdată o pauză până la o altă carte de-a lui, deoarece tema universului rural din China și a constrângerilor comunismului mi se pare că devine repetitivă.

Pentru iubitorii de ficțiune istorică recomand cu drag Anchee Min și a sa Împărăteasa Orhidee, stilul grațios din Împărăteasa de Shan Sa  și Samuraiul lui Sushaku Endo.

Vouă vă place literatura asiatică? Ce recomandări aveți?

Lasă un răspuns