Realismul este un curent literar ce a apărut ca și reacție contra romantismului, la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Franța. Principiul după care funcționează realismul este reflectarea realității în esența ei, atât ca și obiective, cât și ca și caracteristici.
Temele operelor literare realiste sunt opuse idealismului. Așadar, câteva teme pot fi:
- Parvenitismul;
- Singurătatea;
- Imortalitatea;
- Avariția.
Subiectele pe care se concretizează întreaga acțiune sunt bazate pe fapte reale, acțiunea desfășurându-se pe mai multe planuri. Conflictele prezente vor fi de natură psihologică, politică sau chiar socială.
Realismul – Care sunt trăsăturile curentului literar?
La fel ca și orice alt curent literar, realismul își concretizează existența prin intermediul unor trăsături specifice. Faptele ce se desfășoară în opere își au rădăcinile din realitate. Însă, nu s-au petrecut literalmente, ci sunt mai degrabă fictive, producând credibilitate.
Preferințele romanelor realiste se înclină spre tematici sociale, atenția concentrându-se asupra detaliilor. Adesea se va prezenta condiția omului în societatea din care face parte.
Personajele nu se vor afla în situații excepționale. Mai degrabă au o condiție mediocră, soră cu realitatea, dar foarte complexă.
Autorii marilor opere realiste construiesc personaje tipice, complexe cu o dinamică a sinelui, interioară. Operele literare au un caracter de frescă, adică au dimensiuni impresionante, ce înfățișează tabloul unei eveniment în ansamblu.
Toate descrierile și evenimentele sunt realizate cu ajutorul tehnicii detaliului, ce ajută cititorul să se conecteze cu realitatea. Narațiunea se desfășoară adesea la persoana a III-a, naratorul fiind obiectiv, omniprezent și omniscient. Personajele magice sau întruchipările ciudate vor lipsi cu desăvârșire.
Realismul are două specii narative preferate de scriitori, acestea fiind drama și comedia. Fiecare personaj apărut are o trăsătură definitorie. Adesea se prezintă moravurile societății contemporane scriitorului.
În romanele realiste se va pune baza pe descrierea statutului social, împleticit cu detalii, pentru ca întreg scenariul să fie cât mai apropiat de realitate.
Reprezentanții realismului ce au pus bazele sale în literatura universală sunt:
- Stendhal;
- Nikolai Gogol;
- Thomas Mann;
- Honore de Balzac;
- Gustave Flaubert;
- Feodor Dostoievski;
- Giuseppe Tomasi di Lampedusa;
- Lev Tolstoi.
Care sunt reprezentanții realismului din literatura românească?
În literatura românească, realismul înfățișează oameni, locuri și poveștile lor, atât sociale, cât și familiale. Adeseori vor fi descrise păturile mijlocii și inferioare ale societății românești. Din această cauză, operele realiste de la noi din țară au acțiuni ce se petrec în mediul rural, unde se prezintă traiul zilnic al țăranului.
Insă, mediul urban nu lipsește complet din opere. Scriitorii noștri realiști s-au inspirat de la părintele realismului, pe nume Honore de Balzac.
În astfel de cărți vei întâlni adesea viața unui cioban sau a unei femei de la țară, ce-și împarte timpul între familie și ocupație. Așadar, autorul îți va oferi posibilitatea să urmărești îndeaproape procesul de transhumanță și modul în care îi este afectată viața sa și a celor din jurul său.
Realiștii scriitori au o viziune foarte lucidă asupra realității, dar mai ales sinceră. Așadar, scriitorii români s-au consacrat cu opere ce aparțin acestui curent literar:
- Ion Luca Caragiale – „O scrisoare pierdută”;
- Ioan Slavici – „Moara cu noroc”;
- Liviu Rebreanu – ”Ion”;
- George Călinescu – „Enigma Otiliei”;
- Mihail Sadoveanu – „Baltagul”;
- Marin Preda – „Moromeții”.
Toate aceste creații sunt realizate pe baza acestui curent literar. Personajele ce se găsesc în fiecare operă în parte au atât calități, cât și defecte, exact ca și în viața reală. Narațiunea se petrece la persoana a III-a.
Ideile prezentate în aceste cărți par a fi desprinse din realitate, iar unele le regăsim și astăzi, fiind de actualitate. Realismul are ca și scop cunoașterea și înțelegerea lumii în care trăim. Așadar, odată ce citești o carte realistă, ai șansa de a cunoaște viața oamenilor de demult exact așa cum era ea.