Persoanele varstnice nu trebuie sa fie in permanenta triste. Daca nu au niciun motiv solid pentru care sa aiba o astfel de stare, cel mai probabil seniorul se confrunta cu depresia. Este una dintre cele mai intalnite afectiuni din randul persoanelor varstnice. Multe dintre familiile care aleg sa-l mute pe senior intr-un camin de batrani au facut acest pas tocmai pentru a ameliora sau trata depresia.
Bunicii nostri ne transmit intotdeauna o stare de bine, mai putin atunci cand ii vedem ca sufera. Pentru ca au o experient vasta de viata, nu vor prezenta foarte des motivele pentru care sunt suparati. Cei mai multi seniori intra in depresie pentru ca viata lor se schimba brusc. Imediat dupa pensionare se simt inutili comunitatii din care fac parte. Dupa zeci de ani de munca in care te-ai simtit util si ai ajutat oamenii din jurul tau, sa te retragi brusc este un adevarat soc.
Daca va ganditi ca le puteti oferi seniorilor toata atentia de care au nevoie, ar trebui sa analizati mai bine. Aveti propria familie, propriile locuri de munca, copii cu diverse nevoi si alte activitati personale. Ajungem mai rar la bunici decat ne dorim, iar ei sufera cand nu ne vad sau cand nu sunt ingrijiti corespunzator.
Persoanele varstnice care sufera de anumite afectiuni medicale sunt cu atat mai predispuse depresiei. Sunt multe activitati de care au nevoie, dar pe care nu le pot face singuri. Lucrurile devin cu atat mai dureroase cu cat partenerul lor de viata s-a stins. In acest punct apare nevoia de mutare intr-un camin de batrani.
Cum se manifesta depresia la persoanele varstnice?
Sunt mai multe semne care ne arata ca persoana varstnica sufera de depresie. Nu trebuie sa cautam motive pentru fiecare stare. Este important sa consultam un specialist si sa luam deciziile care-i vor schimba viata seniorului in bine.
Depresia nu are aceeasi forma la fiecare persoana. Formele difera, dar daca ne cunoastem foarte bine bunicii sau parintii vom observa in scurt timp aceste schimbari. Nu trebuie sa justificam toate aceste schimbari cum ca ar fi comportamente normale de varstnici. Discutati cat mai mult cu seniorii si incercati sa-i motivati in permanenta.
Principalele simptome ale depresiei
- Lipsa somnului sau tulburari in timpul somnului.
- Persoanele care se confrunta cu depresia nu mai acorda suficienta atentie igienei.
- Consum excesiv de alcool sau tutun.
- Sentimentul de excludere si inutilitate.
- Stare continua de tristete.
- Schimbari de comportament.
- Lipsa de motivatie.
O persoana care este in depresie nu va recunoaste niciodata acest lucru. Va incerca sa motiveze fiecare stare, de aceea trebuie sa fim foarte atenti.
Cum scapi de depresie intr-un camin de batrani?
Persoanele care se afla intr-o astfel de stare vor discuta mai greu despre problemele lor. De cele mai multe ori, varstnicii inteleg depresia ca fiind un semn de slabiciune. Ei isi doresc sa fie un exemplu pentru noi, cei mai tineri, si nu vor recunoaste situatia in care se afla.
Este important ca in aceste momente sa purtam cat mai multe discutii cu seniorii nostri. Daca nu aveti suficient timp pentru a-i ingriji, trebuie sa luati o decizie. Mutarea intr-un camin de batrani privat va veni cu multe beneficii. Acolo vor avea mereu parte de ingrijire si vor avea cu cine sa discute. Singuratatea nu poate sa conduca la nimic bun.
Personalul caminului de batrani va sti cum sa gestioneze o astfel de problema. In plus, seniorii sunt supravegheati in permanenta. Sunt organizate si o multime de activitati de recreere si socializare. Totul cu scopul de a-i mentine activi pe cei varstnici.