În faza de proiectare a unei construcţii cu destinaţie comercială te vei gândi şi la faţadă şi la tipul de faţade pentru a asigura şi un aspect final plăcut, dar şi calităţi izolatoare, o calitate mai bună a aerului interior. Faţadele spectaculoase, care arăta extrem de bine, sunt aceste fatade ventilate, înlocuind cu succes placarea cu polistiren şi finisajele clasice.
Aşa cum le spune şi numele, faţadele de acest tip asigura o ventilaţie excelentă, sunt pereţi formaţi din mai multe straturi de material de placare pentru a asigura ventilarea naturală şi permanentă a clădirii. Ai şi izolare fonică, protecţie împotriva umezelii, temperatura la interior e mai scăzută vara, iarna e mai cald la interior datorită acestor faţade ventilate moderne.
Folosire şi calităţi fatade ventilate de la cei mai buni producători
Materialele de placare se fixează la o anumită distanţă de peretele clădirii cu nişte structuri speciale metalice din aluminiu sau oţel. Fixarea materialului de placare e asigurată tocmai de acest tip de structuri, preluându-se încărcări specifice generate de greutăţile placajului şi de forţele vântului care bate în zona respectivă. Structurile de la fatade ventilate pentru clădiri cu diverse destinaţii rezistă şi la intemperii şi funcţionează în condiţii de dilatare termică fără probleme.
Proiectantul arhitect va alege materialele pentru placare şi va ţine cont de structura şi de capacitatea sa de a susţine toate materialele adăugate pentru placări moderne de calitate. Cei care oferă sistemul de fixare a placării se vor gândi la montaj pentru fiecare aplicaţie în parte, în conformitate cu proiectul de arhitectură.
Fixarea placării are două elemente importante, substructura, care se leagă de clădire şi elementele de prindere a materialelor de placare, fixează placajul pe substructura, prinderile pot să fie vizibile sau invizibile. Ca tip de sistem de izolare a clădirii şi de placare discutăm aici de sistemul uscat, nu avem nevoie de adezivi, mortare de niciun fel. Se folosesc doar dibluri la montajul pe structurile metalice, de restul elementelor se poate prinde uşor termoizolaţia şi elementele de faţadă. Rolul stratului de aer ventilat astfel obţinut este unul clar: asigură egalizarea presiunii vaporilor dintre mediu exterior şi sistemul faţadelor.
Avantajele faţadelor ventilate pentru clădiri
Structurile vin cu o mulţime de avantaje pentru clădirile pe care vor fi utilizate. Se adaptează uşor la orice materiale de placare, se adaptează la stereotomiile din proiectele de arhitectură, manipulările pe schele sunt simple datorită greutăţilor reduse, instalările sunt rapide, rezistă la coroziune, se compensează uşor abaterile de formă şi poziţie ale clădirilor.
Plus că se asigură spaţiul de ventilaţie pentru materialele de placare, în funcţie de alegerile făcute. Cu fatade ventilate se face şi economie la energie, extrem de importantă în această perioadă, energia va fi folosită mai eficient odată ce ai montăm un astfel de sistem la exteriorul clădirilor.
Faţadele ventilate protejează pereţii de umezeală în exces, se elimină uşor apa de la ploaie, vaporii de apă sunt difuzaţi mai uşor prin pereţii clădirii, degradările pereţilor nu mai au loc aşa de uşor şi de repede, nu apar fisuri la faţade ca urmare a variaţiilor de temperatură, dilatarea e liberă. Există şi protecţie la foc, protecţie fonică extrem de bună şi de eficientă odată ce ai ales corect sistemul pentru faţadele ventilate.
O faţadă ventilată poate avea plăci de fibrociment ca finisaje sau din materiale de placare compuse din două foi de aluminiu şi un miez de plastic – este vorba despre faţadele Bond, care se curăţa uşor, sunt rezistente şi ignifuge. Indiferent de placări şi finisaje, faţadele pot ascunde serviciile şi vor oferi un aspect îmbunătăţit clădirilor, vor fi uşor de personalizat, de înlocuit, refăcut oricând se doreşte acest lucru.