Film O călătorie de neuitat Antena 1

Film O călătorie de neuitat Antena 1

Există cumva un sistem de măsurare pentru agoniile spirituale? Putem stabili cine este mai răvășit de durere? Care este mai mare torment: despărțirea sau momentul în care descoperi că partenerul te-a trădat? Sau este mai sfâșietor când ești acuzat fără drept de soțul sau soția ta? Ce se întâmplă când descoperi că mintea și discernământul tău devin prizoniere într-o lume din care nu mai poți evada, chiar cu asistența medicilor, pastile sau cu dragostea celor apropiați? La toate aceste întrebări vei găsi răspunsul în O călătorie de neuitat Antena 1 pe 5 August 2023 de la ora 00:00.

La urma urmei, după un divorț poate urma un alt mariaj, mai reușit și mai fericit. Cu înaintarea în vârstă, problemele de memorie devin mai frecvente. Dar este cu adevărat zdrobitor să ai 10 ani și să asisti la deteriorarea sănătății bunicului, în timp ce ești prinsă între părinții tăi tensionați. Tânăra Matilda devine un tampon între părinții săi (neliniștiți și neglijenți din cauza problemelor conjugale) și bunicul Amadeus, un pensionar jovial, fost medic veterinar, care înțelege în mod dureros devastările Alzheimerului.

Filmul O călătorie de neuitat Antena 1 pe 5 August 2023

Filmul “Head Full of Honey”, difuzat în România sub titlul “O călătorie de neuitat” în 2018, este un remake al versiunii germane din 2014. Narativa este concentrată pe suferința unui bunic copleșit de Alzheimer. Descrierea ar putea sugera o poveste tristă și dramatică, focalizată strict pe durerea cauzată de boală. Cu toate acestea, producătorii au avut ingeniozitatea de a evidenția și durerea nepoatei care înțelege mai bine decât părinții săi tragedia prin care trece bunicul.

Tandemul bunic-nepoată este superb interpretat de Nick Nolte și fiica sa de 11 ani, Sophia Lane Nolte. Bunicul nu mai poate locui singur, astfel încât este integrat în familia fiului său. Nepoata este încântată, dar relația cu nora sa este încordată: problemele conjugale rămân prioritare pentru ea, astfel încât ignoră atât boala care progresează, cât și îngrijorarea nepoatei.

Matilda nu poate accepta ideea de a-l vedea pe Amadeus într-un azil de bătrâni, așa că decid să plece împreună într-o aventură memorabilă în Italia. Abia acum, părinții își dau seama că fiica lor s-a simțit neglijată și nerecunoscută, astfel că a luat inițiativa în propriile mâini.

Ce te poate face cu adevărat fericit la vârsta de 10 ani, în timp ce îți vezi bunicul pierdut în labirintul unei boli devastatoare? Mulți adulți ar fi tentați să răspundă: cadouri, excursii, o familie iubitoare. Cu toate acestea, ceea ce aduce cu adevărat fericirea, chiar și pentru o preadolescentă, este… a fi prezentă. A fi alături în timp ce bunicul tău se plictisește de știrile politice (chiar dacă nu ești sigură că înțelege complet), a fi acolo când îți pronunță numele pentru ultima oară. A fi acolo și a-l ține de mână. A fi alături când soarele răsare la înmormântare.

Genul filmului O călătorie de neuitat

Deși O călătorie de neuitat Antena 1 are momente de umor, este în esență o dramă autentică. Dincolo de mintea care pare să fie sufocată într-un fel de miere toxică, societatea modernă pare să slăbească legăturile în familiile multi-generaționale.

*Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, caracterizată printr-un declin gradual și progresiv al funcțiilor cerebrale, asociat cu o reducere a volumului cerebral. Boala este legată de îmbătrânire, cu vârsta avansată fiind principalul factor de risc.

În prezent, afectează peste 35 de milioane de persoane la nivel global și, cu creșterea speranței de viață, se estimează că numărul cazurilor de demență va crește dramatic. Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, în România sunt aproximativ 300.000 de pacienți diagnosticați cu Alzheimer, însă există și pacienți nedepistați, care sunt îngrijiți de familii.

Trailer film O călătorie de neuitat

Lasă un răspuns