Momentele subiectului din opera lui Ion Luca Caragiale – In vreme de razboi. Acest subiect este lucrat indeaproape de elevii claselor a 12-a care se pregatesc de examenul de BAC.
Expozitiunea
In aceasta nuvela psihologica Caragiale urmareste procesul complex si complicat al degradarii psihice a hangiului Stavarache, datorita setei de avere, de bani. Caragiale urmareste magistral instalarea obsesiei si evolutia ei spre nelume.
La inceputul nuvelei Stavarache este un hangiu instarit, sigur pe sine, sentiment pe care i-l da averea pe care o are. Ca toti oamenii avuti, Stavarache traieste spaima, frica de a nu fi pradat.
Intriga
Stavarache apare apoi in stare de frate bun si saritor care il ajuta pe Popa Iancu sa-si piarda urma trimitandu-le cu militarii pe front. Dupa placarea fratelui, Stavarache intra in stapanirea averii lui Popa Iancu.
Desfasurarea actiunii din opera ”In vreme de razboi”
La primirea scrisorii despre faptele de bravura ale fratelui sau, Stavarache nu se bucura. Prin notarea acestei reactii de comportament a lui Stavarache autorul sugereaza ca deja in sufletul acestuia s-a petrecut o schimbare, că personajul este preocupat de a pune stapanire deplina pe averea fratelui sau. Caragiale consoleaza gandul ascuns a hangiului care-si exprima speranta ca fratele sau sa nu se mai intoarca.
Din acest moment sufletul lui Stavarache este chinuit de aeasta dilema. Dupa primirea celei de-a doua scrisori, care il anunta despre moartea eroica a fratelui sau, Stavarache plange mult, dar se consoleaza repede si primul gand este sa mearga la notar, care sa afle cum poate intra in forme legale in stapanirea averii fratelui sau.
Cu toate ca a intrat legal in stapanirea averii fratelui sau, Stavarache este chinuit de gandul ca fratele sau s-ar putea intoarce si atunci el ar putea pierde averea castigata atat de usor.
Punctul culminant
Personajul are cosmaruri in care fratele sau ii apare in diferite ipostare. In primul cosmar Popa Iancu ii apare ca un ocnas. Stavarache il cearta ca si-a facut neamul de ras, dar nu are inca sentimente umane, fiindu-i mila de fratele sau.
In a doilea cosmar fratele ii apare in ipostaza de capitan. De data aceasta Stavarache manifesta porniri anormale, incercand sa-l ucida.
Acest fond sufletesc, chinuit de posibilitatea intoarcerii fratelui, de cosmaruri, aparitia lui Popa Iancu declanseaza nebunia. In maniera naturalista, Caragiale noteaza reactiile filosofice prin care se si exteriorizeaza. Dialogul are rolul de a-l caracteriza pe Stavarache. Din acesta reies zgarcenia, lacomia, rautatea lui Stavarache.
Deznodamantul operei ”In vreme de razboi”
Poate fi interpretat in doua moduri.
Exista o corespondenta perfecta intre starea tensionata a lui Stavarache si cadrul natural (ploaia, zapada, noaptea, fenomene care amplifica starea de criza).
In scena de final zgomotul ritmic al ploii corespunde cu exactitate in timpul inclestarii dramatice dintre cei doi frati.
Cumpara nuvele scrise de Ion Luca Caragiale
[maxbutton id=”1″ url=”https://l.profitshare.ro/l/9944315″ text=”Cumpără cartea de pe eMag.ro” ]
Pingback: Caracterizarea lui Stavrache - ”In vreme de razboi” - La Vorbitor