Indiferent că ești electrician, amator pasionat să repare și să înțeleagă cum funcționează electronicele și tot ce ține de electricitate, sau un simplu “meșter” de ocazie, ai nevoie de testere, aparate de măsură, instrumente de diagnostic pe care să-ți poți baza meseria sau hobby-ul. Cel mai simplu și mai la îndemână instrument pe care îl poți găsi și utiliza în multe situații se numește multimetru.
Tipuri de multimetre
Cele mai simple multimetre pot măsura valoarea tensiunii electrice, intensitatea curentului electric și rezistența. Altele, mai sofisticate, pot măsura și continuitatea, frecvența, temperatura, capacitatea și rezistența tranzistorilor. În general, sunt instrumente versatile cu care se poate identifica un scurtcircuit, testa tensiunea unei baterii auto, verifica integritatea, rezistența și continuitatea unui circuit. Nevoia de a diagnostica și eventual efectua unele reparații mai simple sau mai complexe la rețeaua electrică sau la anumite electronice este des întâlnită atât în mediul casnic cât și în cel industrial. Așa că oricine poate achiziționa de la ARC Brașov un multimetru mai ieftin sau mai scump, potrivit bugetului și necesităților de utilizare.
Multimetrele digitale sunt mai fiabile și mai precise decât cele analoge și au mai multe avantaje. Afișajul este clar, numeric, pe ecran LCD, sunt aparate compacte, fără componente mobile care s-ar putea defecta sau distruge la impact sau la șocuri. A
u o gamă variată de funcții, rezistă mult mai bine la suprasolicitare și în general sunt mult mai ușor de calibrat și de utilizat.
Aplicații practice
Multimetrul este un aparat de măsură și control care poate fi utilizat fără probleme și riscuri atât de profesioniști cât și de amatori. Există riscul de a suprasolicita și de a arde aparatul dacă se citește cu atenție manualul de utilizare înainte de a începe lucrul. Un multimetru poate fi analog sau digital. Cele digitale sunt mai folosite în industria auto, reparații de mașini, construcții, reparații electronice și calculatoare.
Testarea continuității
Multimetrul se poate folosi pentru testarea continuității siguranțelor (o siguranță funcțională ar trebui să aibă continuitate), întrerupătoarelor, conductorilor și conexiunilor electrice. Atunci când există continuitate multimetrul emite un semnal sonor. Continuitatea se măsoară prin comutarea butonului multimetrului pe modul de măsurare a continuității și prin inserarea sondei roșii și sondei negre în locașurile corespunzătoare respectiv sonda neagră în mufa COM și sonda roșie în mufa V Ω. Înainte de măsurare circuitele se scot de sub tensiune. Amatorii trebuie să fie foarte atenți atunci cînd folosesc multimetrele pentru a nu produce scurtcircuite prin inserarea incorectă a mufelor sau prin selectarea greșiră a mărimilor pe care doresc să le testeze.
Un multimetru este un instrument foarte util în multe domenii. Există firme dedicate perfecționării, calibrării și actualizării lor care scot pe piață instrumente din ce în ce mai adaptate noilor domenii și cerințe de lucru. Forma, rezistența, fiabilitatea, precizia, toate au evoluat adaptându-se noilor industrii, noilor tehnologii din ce în ce mai complexe. Electricitatea este energia viitorului așa că testerele pentru instalații electrice, testerele de electrosecuritate, multimetrele și alte aparate de măsură și control dedicate acestui domeniu vast de activitate vor fi din ce în ce mai căutate și mai apreciate.