Programul de plimbare al prietenului tău patruped

Programul de plimbare al prietenului tău patruped

Odată terminată schema de vaccinare şi parcurgerea celor 14 zile necesare ţinerii câinelui într-un mediul sigur în interior, veţi fi gata să plecaţi la prima voastră plimbare. Este debutul unei perioade foarte frumoase, dar care se poate transforma într-o povară dacă nu se respectă câteva recomandări.

De ce scoatem câinele afară?

Dacă nu stai la curte, iar câinele tău locuieşte cu tine într-un apartament, atunci ieşirile afară vor fi absolut obligatorii pentru sănătatea, confortul, siguranţa şi starea generală a câinelui tău. În primul rând, câinele iese afară pentru a intra în contact cu mediul înconjurător, pentru a socializa cu alţi câini şi pentru a-şi consuma energia prin joacă şi alergat. În al doilea rând, câinele merge afară pentru a-şi satisface nevoile fiziologice.

Pentru ca aceste ieşiri să se desfăşoare normal şi pentru ca patrupedul tău să fie în siguranţă, trebuie să ţii cont de câteva regului. În primul rând, trebuie să deţii control total asupra câinelui, tocmai pentru siguranţa lui, a ta şi a celor cu care intra în contact, oameni sau animale. Instituirea acestui control se face gradat, de abilităţile şi răbdarea ta depinzând mare parte din reuşită. De asemenea, un aspect foarte important revine şi caracterului câinelui, existând şi exemplare extrem de greu de stăpânit. Mobilul care face legătura dintre tine şi câine, prin care tu poţi aplica şi întreţine controlul, este lesa. În funcţie de statura şi greutatea câinelui, dar şi de preferinţele tale în materie de accesorii, pe acest site vei găsi o multitudine de modele de lese, astfel încât să poţi achiziţiona cel mai potrivit şi sigur model.

Programul de ieşit afară

Pentru un pui de căţel, vei adopta pentru început un orar special de ieşit afară, respectiv o dată la fiecare două ore, tocmai pentru a-l determina să înveţe să îşi facă nevoile afară. Vei fi foarte atent la comportamentul animalului, iar dacă simţi că se agită, îl vei scoate imediat afară, câinele conştientizând astfel că nevoile se fac doar afară. Pe măsură ce creşte, câinele va impune chiar el un program în acest sens, ajungând ca la maturitate să îi fie suficiente două ieşiri pe zi pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice.

Siguranţa în spaţiul exterior

Ideal este ca patrupedul tău să meargă la picior, fără a trage agitat în lesă. Este o situaţie ideală, la care se ajunge destul de greu, mai cu seamă dacă animalul este tânăr. În acest sens, câteva ore de dresaj canin vor fi de mare ajutor. În mediul exterior, un câine nu ar trebui să fie agresiv cu oamenii şi cu alte animale şi nu este indicat să fie lăsat să alerge la întâmplare. În aceste contexte poate deveni un pericol, dar se şi poate expune pericolelor, mai cu seamă în spaţiile urbane. Din acest motiv, prevederile legale te obligă pe tine ca stăpân să îţi porţi câinele în lesă, indiferent de rasă sau statură.

Pentru ca ieşirile afară şi plimbările cu câinele să reprezinte bucurie şi relaxare atât pentru el, cât şi pentru tine, pentru ca animalul să fie parmanent în siguranţă şi protejat, pentru a nu prejudicia în niciun mod mediul înconjurător sau alte persoane şi animale, trebuie să depui tot efortul în vederea unei colaborări cât mai bune cu patrupedul tău, astfel încât acesta să recunoască şi să accepte controlul pe care tu îl exerciţi asupra lui.

Lasă un răspuns