Paris, 1975, anul care schimbă trecutul și prezentul tinerei editoare Camille Werner. În urma accidentului în care își pierde mama, începe să primescă scrisori în care sunt istorisite întîmplări aparent fără legătură cu ea. Încet, încet prinde contur o poveste a două iubiri imposibile și a nenumărate vieți sfărîmate, iar puzzelul conturează chiar povestea ei – Confidentul.
Confidentul de Helene Gremillon – o carte care merită citită
Romanul este o împletire de confidențe, într-o gradație minunată de suspans și surprize până la ultimul rând.
Confidențele sunt o dovadă de dragoste sau prietenie care trebuie mânuite cu îndemânare. Nu toată lumea e gata să le primească… Trebuie să lăsăm caracterele să se desăvârșească înainte să le cerem lucruri străine de ele.
Camille este gata și mai ales îndreptățită să le primească, căci la rândul ei va da naștere unui copil.
Prima, e confidența lui Annie, mama pe care nu o cunoscuse încă și a cărei poveste se dezvăluie complet din mărturisirea – justificare a Doamnei M.
Doamna M. e singura mama pe care o știe, dar ajunge să o cunoască cu adevărat după ce o pierde.
Sigur, îmi lipseau calitățile fizice pentru a procrea, dar nu și instinctul matern. Femeile ar trebui întotdeauna lipsite de amândouă, astfel s-ar evita multe suferințe și drame.
Doar atât vă spun despre firul epic, restul vă las pe voi să descoperiți. Împletire de adevăr si minciună, situații limită în care dragostea și ura se justifică și se anulează reciproc și dau naștere unui tablou uman în care coexistă iubire nemăsurată, gelozie, infidelitate, vină.
Caci Îndrăgostirea se produce după un principiu misterios, dezîndrăgostirea și mai abitir. Ajungem să ne dăm seama de ce iubim, dar niciodată cu adevărat de ce nu mai iubim.
O carte pe care aș citi-o oriunde, oricând, oricare ar fi starea mea și mi-ar părea la fel de adevărată!