Prezentarea autorului Nicolae Filimon si structura romanului ”Ciocoii vechi si noi”
Nicolae Filimon face parte din randul scriitorilor din perioada pasoptista (1830-1860) alaturi de Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Andrei Muresan, Dimitrie Bolentineanu, Grigore Alexandrescu. Autorul s-a consacrat in literatura noastra prin romanul ”Ciocoii vechi si noi”.
Pana la aparitia acestui roman au mai existat incercari incepand cu Dimitrie Catemir, continuand cu Mihail Kogalniceanu si Dimitrie Bolentineanu. In opera sa inalnim si scrieri memorialistice: ”Excursiuni in Germania meridional”. Un rol important l-a avut si in privinta aparitiei publicatiei ”Viata romana” unde isi publica articole legate de viata locuitorilor capitalei in perioada domniilor fanariote.
Structura romanului ”Ciocoii vechi si noi”
Romanul este structurat astfel: o dedicatie, un prolog, 32 de capitole, fiecare avand cate un titlu sufestiv si un epilog.
Portretul ciocoiului
Tipul ciocoiului este prezent in fiecare categorie sociala de la boieri, negustori, tarani pana la slujitori a-i Bisericii si ai cuvantului. Fiecare au in comun cu ceilalti dorinta de a acumula intr-un timp scurt averi insemnate.
Ciocoiul are urmatoarele defecte ”lacom, venal, ipocrit, las, orgolios, lacom, brutal pana la barbarie si dotat cu o ambitie nemarginita…”. Se formeaza in casele acelor bogati de la care nu iau virtutile devenind chiar de tineri interesati de aparveni social.
Inaintarea pe scara sociala se face gradat de la functia cea mai de jos pana ajunge vataf. Din aceasta ipostaza el isi doreste ca lumea sa fie egala din punct de vedere material deoarece pentru el (sau pentru ciocoi) aceasta dorinta a stapanului de a-si pastra averea nu face altceva decat sa-i starneasca interesul lui.
Din societate ia modelele pe care le considera apropiate statutului sau moral, iar constiinta nu mai este un pazitr al propriei lui persoane. Fiecare actiune este facuta din interes inclusiv casatoria. Copiii au aceleasi defecte ca si parintii desi sunt formati la studii in strainatate.
Nu este atras de politica nici de partide afisand un atasament aparent fata de nationalism in prezenta celorlalti. Ajuns la ultima treapta sociala, ciocoiul isi dezvaluie adevarata lui personalitate.
Tema romanului ”Ciocoii vechi si noi” de Nicolae Filimon
Tema romanului constituie societatea romaneasca din perioada domniilor fanariote ce aduce in prim plan tipul ciocoiului.
Roman realist
Evidentiaza aspecte ale vietii sociale si culturale din Tara Romaneasca din perioada domniilor fanariote, venirea boierilor fanarioti in Tara Romaneasca si relatia tensionata a acestora cu boierii autohtoni, existenta categoriilor sociale.
- Prezenta reperelor spatiala: Bucuresti, Craiova, Fanar, Podul Mogosoaiei si a Targului de Afara.
- Repere temporare: 1817, 1818, 1814, 30 Noiembrie.
- Mentionarea unor monede: rubine, mahmudele.
- Diferentierea claselor sociale prin vestimentatie: marimea caciulii indica rangul boieresc.
Personajele romanului
Nicolae Filimon isi construieste personajele plecand de la opozitia rau-bine. Din prima categorie fac parte: Dinu Paturica, Andronache Tuzluc, Chera Duduca, Costea Chiorul, iar din cealalta categorie fac parte: banul C, fostul vataf Gheorghe si Maria, fiica banului C.
Aceasta opozitie urmareste pe de-o parte viciile primei grupari si celitatile celei de-a doua categorii. Antiteza este intalnita si atunci cand autorul subliniaza ascensiunea si decaderea personajelor demonice. Din aceasta perspectiva romanul are si o morala, fiecare fiind rasplatit in functie de ceea ce a fost.