Datoriile la bancă, plata “foncierii” și traiul zilnic ai unei familii numeroase îl sufocă pe Ilie Moromete, care trebuie să se descurce cumva, fără să vândă din pământ. Ca să mai acopere din datorii, se hotărâse să-i vândă lui Tudor Bălosu salcâmul din curte, deși acesta “străjuia prin înălțimea și coroana lui stufoasă toasa partea aceea a satului“, ca simbol al trăiniciei și al stabilității satului. Scena este simbolică: pe fundalul bocetelor din cimitir, Ilie taie salcâmul și locul rămâne parcă gol.
Ce reprezintă această scenă în opera lui Marin Preda?
Tăierea salcâmului reprezintă un episod important al romanului prin care se evidențiază declinul familiei Moromete, dar și a satului rămas parcă fără apărare: “..acum totul se făcuse mic. Grădina, caii, Moromete însuși, arătau bicisnici. Cerul deschis și câmpia năpădeau împrejurimile“.
Salcâmul tăiat era un membru al familiei Moromete, dar și un element reprezentativ pentru satul tradițional. Fiind un reper al satului, salcâmul lasă în urmă lui tradițiile și siguranța familiei țărănești.
Acest episod are loc într-o zi de duminică în zori, în timp ce femeile își plâng morții în cimitir.
Paralela făcută între cele două scene evidențiază prăbușirea satului tradițional și destrămarea familiei.
Întrebări frecvente despre scena taierii salcamului
- Ce reprezintă scena tăierii salcâmului din opera Moromeții?
Scena taierii salcamului din opera Moromeții simbolizează pierderea legăturii dintre oameni și natură, o schimbare majoră care a avut loc în societatea românească la începutul secolului al XX-lea.
- Ce efect are tăierea salcâmului asupra personajelor?
Tăierea salcâmului are un efect puternic asupra personajelor. Simbolizează pierderea unui mod de viață tradițional și schimbările care vin odată cu modernizarea. Personajele se simt trădate și dezorientate, pierzându-și un simbol important al identității lor culturale și morale.
- Care este mesajul general al scenei tăierii salcâmului?
Scena tăierii salcâmului transmite un mesaj puternic despre pierderea legăturii cu natura și tradițiile culturale. Precum și despre schimbările și modernizarea care vin cu industrializarea și urbanizarea. Este o critică a pierderii valorilor tradiționale și a impactului negativ al modernizării asupra oamenilor și comunităților.
- Care este importanța istorică a scenei tăierii salcâmului din Moromeții?
Scena tăierii salcâmului din Moromeții este importantă din punct de vedere istoric. Reflectă schimbările majore care au avut loc în societatea românească la începutul secolului al XX-lea, o perioadă de tranziție între tradiție și modernitate. Acest eveniment este relevant și astăzi, atât din punct de vedere cultural, cât și social, întrucât amintește de importanța menținerii tradițiilor și a valorilor culturale în fața schimbărilor radicale.
e cam de cacat si cam imconplet
asa e
nu e “de cacat”, ci surprinde chiar foarte bine semnificatia pasajului. de asemenea nu este deloc incomplet (m inainte de p si de b, invata limba romana inainte sa comentezi), ci doar scurt si la obiect; doar pentru ca nu consta in 3 pagini de aberatii nu inseamna ca cine l-a scris nu a spus tot ce avea de spus 🙂
Mulțumesc mult!
ca romana ta, ce i drept….
Mulțumesc mult! Mi-a fost de foarte mare ajutor. 🙂
Cine taie salcâmul? Primarul?
eu stiam ca il taie Moromete si Nila atunci cand il trezeste de dimineata si il pune la treba
eu stiam ca il taie Moromete si Nila atunci cand il trezeste de dimineata si il pune la treba