Scurt ghid turistic Brasov

brasov

Atestat in anul 1234, Brasovul mai este numit in grmana si Krondstadt, si se afla in inima Romaniei, in depresiunea cu acelasi nume. Orasul este vestit pentru activitatea turistica infloritoare, dar si datorita Festivalului International „Cerbul de Aur” care se tine in Piata Sfatului. Desi vara dureaza doar 50 de zile, iar iarna 90, se poate spune ca Brasovul are o clima cu specific temperat-continental cu nuante de tranzitie.

Orasul Brasov este cunoscut pentru frumusetea lui, fiind un melanj de stiluri arhitectonice. De la stilul preromantic la cel gotic, apoi clasic, renascentist, la baroc, rococo pana la cel modern, cladirile din Tara Barsei sunt unicate, mai ales pentru ca sunt si foarte putine. Poiana Brasov este statiunea de iarna a orasului, si se afla la 12 km de resedinta judetului, dispunand de o infrastructura dezvoltata pentru practicarea sporturilor de iarna.

Cand vizitam Brasovul?

Aceasta perla a Transilvaniei isi pastreaza frumusetea in orice anotimp – iarna este animat de un numar mare de oameni cu ocazia sarbatorilor de iarna. Piata sfatului arata extraordinar – bradul pare ca atinge cerul, fiind acoperit de ghirlande de becuri ce contrasteaza cu albul zapezii. Primavara, vara si toamna este locul perfect pentru promenada, temperaturile fiind foarte potrivite.

Unde ne cazam?

Fiind unul din cele mai populare orase din tara, aici aveti o gama larga de optiuni in ceea ce priveste cazarea – puteti alege intre hoteluri de pana la 4 stele (de exemplu Grand Hotel Brasov sau Ambient, de 4 stele, Hotel City Center de 3 stele), apartamente, vile, pensiuni (ex Natural 3*), la preturi variate, plasate in locuri strategice. Rezervarile pentru sarbatori se fac cu aproximativ 2 luni inainte, deoarece ofertele se epuizeaza foarte repede.

Ce vizitam?

In apropierea Pietii Sfatului se afla Biserica Neagra, numita si Biserica Evanghelista Sfanta Maria. Stindard al protestantismului transilvanean in secolul 15, a fost innegrita de un incendiu care a avut loc in 1689, in timpul unui asediu al habsburgilor. Aici poate fi admirata o colectie de 119 covoare anatoliene primite cadou de la soldatii otomani ori de la negustorii sasi. Interesante sunt si picturile breslelor de pe peretii bisericii.

De asemenea, aici se afla o copie a statuii lupoaicei, numita „Lupa Capitolina”, simbolul latinitatii poporului roman.

Casa Sfatului a fost construita la 1420 in centrul pietei din centru. Deasupra cladirii se afla Turnul Trompetistilor, si aici se afla Muzeul Judetean de istorie. Unii localnici considera ca locul este bantuit din cauza torturilor suferite de multi oameni, si a ultieii arderi pe rug a unei vrajitoare din Europa..

Construita de Neagoe Basarab in secolul al XV-lea, Biserica Ortodoxa Sf. Nicolae se afla in inima Scheilor. In curtea bisericii se afla prima scoala romaneasca, infiintata in 1495, transformata intr-un muzeu in care putem vedea si o tiparnita care a apartinut intemeietorului scolii.

Strada Sforii este una din curiozitatile orasului, avand o latime cuprinsa intre 111 si 135 cm, strada despre care se spuna ca este cea mai ingusta din Europa. In apropierea acesteia se afla Poarta Schei, construita in anul 1827 pentru a desparti orasul sasesc de romanii care traiau in satul Schei, la periferie. Tot aici se afla si Poarta Ecaterina, mult mai veche (1559), fiind locul prin care puteau intra romanii in Brasov, doar dupa ce plateau o taxa, si in anumite zile.

Nu ratati sa vizitati Muzeul de Arta, Teatrul Dramatic „Sica Alexandrescu”, Opera Brasov sau Filarmonica „Gheorghe Dima”.

Ce mancam?

Nu puteti ajunge in Brasov fara sa incercati specialitatile sasesti, care sunt preparate dupa retete vechi, traditionale, si au o savoare aparte. Gustati din salata saseasca cu carnaciori, supa cu gulas, friptura de porc la cuptor, cu garnitura de orez cu ciuperci si varza rosie. Antricotul de vaca la cuptor cu cartofi sasesti, tocanita din ciuperci de padure cu mamaliguta, sau varza saseasca cu carnaciori sunt printre cele mai apreciate meniuri.

Unde ne distram?

Cluburile se inchid dimineata la 7, asta pentru ca invitatii nu doresc sa paraseasca locurile in care muzica tine cluburile aglomerate pana la orele diminetii. Blitz Club este foarte populat in timpul sfarsitului de saptamana, Blue Night Karaoke aduna zeci de voci si… sute de ascultatori. Unul din cele mai cunoscute locuri de distractie din oras este Privilege Club – aici noptile sunt mereu albe. Cei pasionati de bowling sau de biliard pot merge in localul Tequila Bowling.

Agrement

Fie ca ati ales aceasta locatie pentru a vizita importante puncte turistice, sau ca este vorba de o excursie pentru practicarea unor sporturi de iarna (la 12 km de Brasov se afla Poiana Brasov, dotata cu partie de ski), ori pentru drumetii, alpinism (Varful Postavarul), cumparaturi, promenada, Brasovul este un oras complex, care place oricui. In plus, in apropierea acestuia se gasesc Castelul Bran, Cetatea Rasnov, Schitul Bran, etc. Concertele de orga la Biserica Neagra sunt saptamanale, iar Festivaul Berii, al muzicii de camera ori cel de Jazz si Blues sunt anuale, si atrag mii de turisti din toate tarile.

De asemenea, daca doriti sa vedeti orasul de sus, puteti urca cu ajutorul telecabinei pana in varful Muntelui Tampa (360 m inaltime). Acoperisurile rosii sunt incadrate de strazile micute, pietruite, ce converg catre Piata Sfatului.

Lasă un răspuns