Nașii de botez au un rol foarte important în viețile creștine ale bebelușilor pe care au ales să îi boteze. Cu siguranță în viața fiecăruia dintre noi s-a întâmplat ca cineva să ne întreb dacă ne dorim să fim nașii copilului lor.
Este o responsabilitate impresionantă care vine la pachet cu statura de părinte spiritual. Pe lângă toate achizițiile pe care trebuie să le facă, nașii de botez vor fi un ajutor, un sprijin pentru proaspeții părinți și mai ales pentru micul botezat.
Ce trebuie să pregătească nașii pentru marele eveniment?
Una dintre cele mai importante sarcini care le revine nașilor de botez este de a cumpăra tot ce este necesar pentru botez:
- hainute de botez;
- lumânări;
- trusou botez, etc.
Este recomandat să nu se amâne pe o perioadă îndelungată de timp sau pe ultimele zile înainte de slujba propriu-zisă, ci să se achiziționeze din timp. Așadar, botezul se poate organiza fără stres și veți avea timp să vă bucurați cu adevărat de minunea din viețile voastre.
Toate obiectele, inclusiv trusoul de botez trebuie să fie realizat din materiale de calitate, asortate cu tematica botezului. Experiența de a deveni naș este una frumoasă, care trebuie să fie celebrată ca atare.
Un alt lucru foarte important pe care nașii de botez sunt obligați să-l pregătească este să învețe cap-coadă una dintre cele mai importante rugăciuni și anume Crezul. Unii preoți îți vor da posibilitatea de a repeta după ei sau de a citi din cartea sfântă, însă, este mai frumos și mai demn de un naș să-l știe pe de rost.
Ce rol au nașii de botez în timpul slujbei?
Nașii de botez vor fi mereu la datorie pe tot parcursul slujbei. În funcție de momentul în care se află evenimentul, nașii vor avea anumite îndatoriri.
Așadar, totul începe cu momentul în care înainte de slujbă, nașa va pune în pieptul tuturor invitaților cruciulițele pentru botez. În timpul slujbei din interiorul bisericii, copilul care se botează va fi ținut în brațe de către nașul de același sex. Așadar, dacă este fetiță, nașa îl va ține în brațe.
cealaltă persoană va ține lumânarea de botez. Chiar dacă nu este posibil pe tot parcursul slujbei, este bine ca aceste lucruri să se întâmple în anumite momente cheie:
- în timpul lepădărilor;
- în timpul rostirii Crezului;
- în timpul în care cel mic este scos din cristelniță;
- în timpul împărtășaniei.
Crezul îl va spune persoana care ține în brațe bebelușul. Nașii mai trebuie să se lepede de Satana, de cel rău. Lepădările sunt rugăciuni care au puterea de a îndepărta duhurile rele. Ele vor fi rostite în timp ce nașii vor sta cu fața către apus.
Se va rosti de trei ori următoarele, ce vor fi de fapt vorbele copilului: „Mă lepăd de satana, de toate lucrurile lui, de toți slujitorii și de toată slujirea și toată trufia lui.”
După cele rostite, se vor întoarce cu fața către răsărit, rostind de 3 ori consecutiv: „Mă lepăd de satana. Mă unesc cu Hristos.”. Apoi se va rosti Crezul.
Să fii naș nu este cel mai ușor statut, dar cu siguranță este printre cele mai frumoase.