Marea Unire este celebrată anual ca zi națională din 1990. Această sărbătoare aniversează Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina ,Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu Regatul României. La 1 decembrie 1918, în Alba Iulia, cei 1228 delegați au ținut o adunare. Ca președinte al Marii Adunări Naționale a fost ales Gheorghe Pop de Băsești. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României a dus la constituirea României Mari. Înainte de a fi întreagă pe hartă, România unită a existat în mintea politicienilor, în lecţiile de limbă română, în strategiile militare şi în eforturile diplomatice.
Astfel, după votul unanim se înfăptuiește visul de veacuri al poporului român, mai exact Marea Unire.
Cei peste 100.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia adunaţi pe Câmpul lui Horea au aprobat cu aclamaţii entuziaste hotărârea de unire necondiţionată şi pentru totdeauna a Transilvaniei cu România.
Primul 1 Decembrie ca Zi Naţională a României a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au loc parade militare şi sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.
Marea Unire a Basarabiei și Bucovinei cu România
Basarabia a fost prima provincie românească care s-a unit cu România. În faţa ameninţărilor Rusiei şi Ucrainei, Basarabia şi-a proclamat independenţa la 24 ianuarie/6 februarie 1918. Sfatul Ţării, care cuprindea reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor, a adoptat, la 27 martie/9 aprilie 1918, cu majoritate de voturi, hotărârea Basarabiei de a se uni cu România.
La 15/28 noiembrie 1918, a avut loc al doilea mare moment din procesul de reîntregire naţională a statului român, când Congresul General al Bucovinei, format din reprezentanţii aleşi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Bucovina, a hotărât, în unanimitate, unirea Bucovinei cu regatul României.
Marea Unire a Transilvaniei cu România
Unirea cu Transilvania la 1 Decembrie 1918 a fost momentul culminant al constituirii României Mari. Deşi de cele mai multe ori evenimentul este prezentat ca un parcurs firesc şi facil, un marş glorios al politicii şi diplomaţiei româneşti pe parcursul anului 1918, unirea României cu Transilvania a fost de fapt o piatră grea de încercare. În primul rând a fost nevoie ca ardelenii să fie convinşi să accepte unificarea, iar mai apoi marile puteri. De altfel realitatea vremii arată că de fapt Transilvania a avut în 1918 trei opţiuni: uniunea cu Ungaria, independenţa sau unificarea cu România. A ales-o pe cea din urmă. Iar un moment esenţial a fost o întâlnire a liderilor români cu cei maghiari într-o casă din Arad decizând astfel Marea Unire a Transilvaniei cu România. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în acea zi spre a fi de față la actul cel mai măreț al istoriei românilor. Spectacol simbolic și instructiv: cortegiile entuziaste ale românilor ce umpleau drumurile spre Alba Iulia se încrucișau cu coloanele armatei generalului Mackensen care, umilite și descurajate, se scurgeau pe căile înfrângerii spre Germania.
Cartea despre Marea Unire de la 1918. Acte și Documente
Dacă ești într-adevăr patriot sau dacă ești interesat de istoria țării tale această carte este pentru tine! Lucrarea, Marea Unire de la 1918, scrisă de Profesorul Univesitar Doctor Vasile Pușcaș este unică și a fost realizată de editura Studia. Aceasta conține ample referințe cu privire la acest eveniment important in istoria României, fotografii, documente și relatări produse de Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918, într-un stat național, unitar și independent.
Această carte despre Marea Unire 1918 în biblioteca ta este mai mult decât un muzeu la tine acasă. Dacă nu ați apucat încă să achiziționați această carte și vă considerați un romîn adevărat acum aveți ocazia să o cumpărați pentru a afla adevărul istoric despre România. Rezumatul acestei cărți emblematice pentru România este tradusă în engleză, germană, italiană și franceză.
Această carte este redactată în format A4, având 304 în care sunt incluse 360 de fotografii atât alb-negru cât și color. Achiziţionarea acestui volum omagial exprimă recunoştinţă şi preţuire faţă de generația unirii, cei care au înfăptuit idealul întregirii ţării.