Alexandru Lapusneanu este personajul principal al nuvelei atestat istoric surprins in cea de-a doua domnie la tronul Moldovei. Nuvela se deschide cu dialogul dintre Alexandru Lapusneanu si cei patru boieri: Motoc, Veverita, Spancioc si Stroici. Prin cuvintele lui este caracterizat indirect exprimandu-si atitudinea ferma, hotarata de a cuceri tronul Moldovei: ”Daca voi ma vrei, eu va vreu”, ”sa ma intorc mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarat”.
Caracterizarea personajului Alexandru Lapusneanu
Este un bun cunoscator al psihologiei umane intuind planul vicelean al lui Motoc atunci cand il roaga sa renunte la ostile pagane, iar daca va avea nevoie de ajutor vor interveni ei cu femeile si copiii. Daca boierii isi exprima nemultumirea fata de revenirea la tron, multimea il primeste cu bucurie si nadejde amintindu-i de prima lui domnie cand n-a avut timpul sa-si dezvaluie ”uratul caracter”.
Este razbunator fata de boierii care l-au tradat in prima domnie luand ca masura incendierea cetatilor, mai putin cea a Hotinului ca ei sa nu mai aiba posibilitatea de a completa impotriva domnitorului.
Rugamintea doamnei Ruxandra de a inceta cu omorurile il face sa reactioneze impulsiv promitandu-i un leac de frica. Lapusneanu stapaneste arta disimularii prin gesturile pe care le face (inchinarea la icoane, la racla Sf. Ioan cel Nou), dar si prin discursul tinutul in fata boierilor prin care-si cere iertare. Cruzimea este subliniata in scena construirii piramidei din capetele boierilor in functie de ranguri.
Personajul este unul abil politic
Crutat pentru o perioada scurta de timp, in conflictul principal, Alexandru Lapusneanu nu se lasa induplecat de rugamintile lui Motoc spunandu-i ca intreaga Moldova stie ceea ce a facut. Este abil politic reusind sa se razbune pe Motoc fara a incalca promisiunea. Retragerea in cetatea Hotinului este facuta cu scopul de a-i urmari indeaproape pe cei doi boieri fugari Spancioc si Stroici. In criza bolii, actioneaza violent amenintandu-si sotia si copilul: ”iar pre cateaua asta voi sa o tai in patru bucati impreuna cu tancul ei ca sa nu mai asculte sfaturile boierilor si a dusmanilor mei”.
Finalul nuvelei il surprinde pe Alexandru Lapusneanu in ipostaza victimei nevoit sa-si accepte destinul. Personajul este un erou exceptional in imprejurari exceptionale construit din lumini si umbre in antiteza cu doamna Ruxandra.
Întrebări frecvente despre personajul Alexandru Lapusneanu
-
Ce este nuvela Alexandru Lapusneanu si care este subiectul acesteia?
“Alexandru Lăpușneanu” este o nuvelă istorică scrisă de Costache Negruzzi, publicată în anul 1840. Subiectul acesteia se axează pe domnia lui Alexandru Lăpușneanu și pe perioada de instabilitate politică din Moldova în secolul al XVI-lea.
-
Cum poate fi caracterizat Alexandru Lapusneanu?
Alexandru Lăpușneanu este un personaj complex, caracterizat printr-o personalitate dublă și o comportare imprevizibilă. El este descris ca fiind un om ambitios, violent și paranoic, dar și un conducător priceput și un om iubitor de cultură.
-
Ce acțiuni violente și abuzuri comite Alexandru Lapusneanu în nuvelă?
Alexandru Lăpușneanu comite mai multe acțiuni violente și abuzuri în nuvelă, printre care se numără uciderea soției sale și a amantului acesteia, executarea nobililor opozanți, torturarea preoților și a călugărilor și intimidarea negustorilor și a țăranilor.
-
Care sunt conflictele principale din nuvela Alexandru Lapusneanu?
Principalele conflicte din nuvela “Alexandru Lăpușneanu” sunt cele dintre Alexandru Lăpușneanu și nobilii opozanți, între Alexandru Lăpușneanu și boierii care îi făceau jocurile, precum și conflictele interioare ale personajului principal, care oscilează între demența și momente de luciditate.
Pingback: Caracterizarea lui Motoc, personaj din nuvela Alexandru Lapusneanul - La Vorbitor