Comentariu literar: Acuarela, de Ion Minulescu

Ion Minulescu, prozator, poet, dramaturg, face parte din randul scriitorilor simbolisti. Volumele sale de poezie ”Romante pentru mai tarziu”, ”De vorba cu mine insumi” contin elemente ale sombolismului prin redarea unor localitati exotice, dorinta de evadare, iar sentimentalismul suprapune umorul si ironia peste melancolie.

Poezia ”Acuarela” face parte din volumul ”Strofele pentru faptele diverse” aparut in 1930. Sursa de inspiratie a fost reprezentata de refugiul poetului la Husi alaturi de sotia lui in anul 1916.

Tema poeziei Acuarela, de Ion Minulescu

Tema poeziei este monotonia orasului de provincie, tema valorificata de simbolisti.

Titlul poeziei este un simbol trimitand la o singura culoare ce sugereaza o singura stare sufleteasca de monotonie cauzata de ritmicitatea ploii. Din punct de vedere structural poezia este alcatuita din strofe cu numar inegal de versuri ce aminteste de poezia moderna. Laitmotivul poeziei este ploaia care prin repetabilitatea si persistenta ei aminteste de potopul biblic.

Repetitia versului ”In orasu-n care ploua de trei ori pe saptamana” exprima insistenta, continuitatea acestui fenomen. Mediul conturat este spatiul citadin, sugestive fiind cuvinte precum ”orasenii”, ”trotuarele”, ”galantare”. Ideea de monotonie de gestul facut in mod mecanic sunt sugerate prin versurile ”Orasenii pe trotuare/Par papusi automate, date jos din galantare”.

Efectul ploii este subliniat prin personificarea ”De sub vechile umbrele, ce suspina/Si se-ndoaie”. Omul simte senzorial si auditiv caderea in mod ritmit si repetat al ploii. Viata in orasul de provincie este caracterizata prin epitetele ”lenta”, ”monotona”, ”inutila” si ”absenta”. Finalul poeziei reda imaginea cuplului pusa in relatie cu gesturile mecanice, de aici si comparatiei celor doi batrani cu ”doua jucarii stricate”.

Trecerea timpului isi pune amprenta asupra omului si asupra universului. Se inregistreaza in aceste versuri prodia, ironia poetului. Poezia ”Acuarela” apartine simbolismului datorita prezentei simbolurilor ”papusi”, ”burlane”, ”jucarii”, prin muzicalitate, prin sinestezie. Sinestezia este redata prin versul ”Nu rasuna pe trotuare/Decat pasii celor care merg tinandu-se de mana”.

Acuarela, de Ion Minulescu

Cumpără cartea ”Poezii”, de Ion Minulescu

Poezii - Ion Minulescu

[maxbutton id=”1″ url=”https://l.profitshare.ro/l/9944317″ text=”Cumpără cartea de pe eMag.ro” ]

Lasă un răspuns