Conditia omului de geniu in poemul de dragoste Luceafarul, scris de Mihai Eminescu.

Poemul ”Luceafarul” este un poem romantic pe tema destinului omului de geniu. Se desfasoara pe un vag fir epic intr-o suita de metafore si simboluri prin care se sugereaza idei filosofice. Este deci in egala masura un poem de dragoste si un poem filosofic.

Pentru a releva conditia omului de geniu nefericit, insingurat, Mihai Eminescu asimileaza si transforma sombolurile lirice referitoare la omul superior si cel comun. Geniul este inzestrat cu inteligenta, obiectivitate, capacitate de a-si depasi sfera, aspiratie spre cunoastere, posibilitatea de a se sacrifica in vederea atingerii unui ideal. Omul comun este sociabil, se caracterizeaza prin subiectivitate, incapacitatea de a-si depasi conditia, vointa de a trai, dorinta de a fi fericit.

Luceafarul este o alegorie pe tema romantica a locului geniului in lume. Povestea, personajele si relatiile dintre ele nu sunt decat o suita de personificari, metafore si simboluri care sugereaza idei, conceptii, atitudini iesite dintr-o meditatie asupra geniului vazut ca fiinta nefericita si solitara opus prin structura omului de geniu.

In ”Luceafarul” omul de geniu este o fiinta ipotetica, o entitate superioara care tinde catre conditia umila de simplu muritor fara a fi constient de propria-i valoare.

Luceafarul apare mai intai sub infatisarea ”unui tanar voievod”, ca fiul cerului si al marii. El o cheama pe fata in lumea lui oferindu-i statutul de stapana a intinderilor de apa. Fata il respinge, nu din mediocritatea sufleteasca, ci pentru ca a intuit lucid ca nemurirea promisa inseamna moartea ei in sens uman.

Luceafarul sufera o infrangere care-l face sa dispara pentru trei zile. De aceasta data Luceafarul apare ca un ”mandru chip”. Dragostea acestuia se explica prin aspiratia omului de geniu spre lumea concreta. Iubirea lor este reprezentata de atractia irezistibila a contrariilor.

Destinul omului de geniu in raport cu iubirea si cunoasterea este marcat de neputinta de a cobori intr-o alta lume inferioara lui desi intentia de sacrificiu exista.