Dezvoltarea armonioasă și stimularea bebelușilor de la o vârstă fragedă este un lucru esențial și cel mai adesea, aceștia învață cel mai repede și mai ușor prin intermediul jucăriilor. Atât la nivelul limbajului cât și al motricității.
De unde și importanța de a alege jucării pentru bebeluși adapate nevoilor copiilor, dar care să și respecte din motive de siguranță, tranșa de vârstă a acestora. Iată câteva lucruri de care să ții cont atunci când vrei să alegi cele mai bune jucării pentru bebeluși.
Siguranța înainte de toate
Jucăriile ar trebui să respecte unele norme de siguranță precise. Deci înainte de a cumpăra o anumită jucărie unui bebeluș va trebui să verfici dacă aceasta are marcajul CE. Pentru a fi sigur că acestea corespund deci normelor europene. Dar, este indispensabil și să verfici tranșa de vârstă pentru care sunt acestea recomandate pentru a nu risca să te trezești cu unele piese detașabile, periculoase pentru bebeluși.
Alege o jucărie în funcție de nevoile bebelușului tău
Copilul are nevoie să se dezvolte armonios, să fie stimulat și acest lucru poate să fie făcut prin intermediul jucăriilor care dezvoltă limbajul, cifrele sau muzica. Trebuie să alegi însă în funcție de etapa de dezvoltare în care se află, de vârstă și de interese.
Trebuie deci să îți dai seama ce îi corespunde cel mai bine și să cumperi doar jucării care îi vor trezi curiozitatea. La copilași se pot distinge mai multe faze de dezvoltare. Mai ales în primele luni sau ani de viață, un copilaș va avea nevoie de jucării care îi stimuleză simțurile: de exemplu, se pot alege jucării sonore, jucării cu texturi diferite sau cuburi de diferite culori sau forme….
Iată câteva categorii de jucării din care poți alege:
Jucăriile de imaginație: garaj, fermă, grădină zoologică, jocuri magnetice cu personaje, animale. Jucându-se cu aceste tipuri de jucării, se preface, dând frâu liber imaginației și astfel, copilul își dezvoltă abilitățile lingvistice.
Jucăriile de imitație: prima masă, ustensile de bucătărie, telefon, banc de lucru. Jucându-se de-a bucătarul, mama care servește cafeaua, de-a mecanicul, copilul comunică cu ceilalți, își îmbogățește vocabularul.
Jucăriile de logică: toate cuburile care urmează să fie stivuite sau clasificate de la cel mai mare la cel mai mic, primele jocuri de construcție, circuite de abilități motrice și multe altele. Copilul își rafinează precizia gesturilor și descoperă relația dintre cauză și efect cu aceste jucării.
Jucăriile pentru abilități motrice: vehicule cu roți, mingi mari, mini cărucior de supermarket. Copiii învață să-și coordoneze mai bine mișcările.
Jucăriile de observare: primul loto, puzzle-uri, jocuri care se bazează pe memorie. Fără să acorde prea multă importanță regulilor reale ale jocului, copilul observă, compară. Aceste activități promovează concentrarea și memorarea.
Jucăriile de bricolaj: plastilină de modelat, jucării de manipulare, primele creioane, primele sale scule. Copilul își descoperă puterea gesturilor, își dezvoltă simțul tactil.
Jucăriile muzicale și de lectură: cărți ilustrate, primele cărți de povești, primele albume și CD-uri muzicale. Copilul își îmbogățește vocabularul, își dezvoltă simțul observației și memoria.