Drobeta Turnu Severin si obiectivele sale turistice

drobeta turnu severin

Despre Drobeta Turnu Severin am putea spune din start ca are o amplasare oarecum strategica, fiind pozitionat la o rascruce drumuri, atat pe uscat, dar si pe apa, drumuri ce duc la Nord, respectiv la Sudul Dunarii. Totodata, orasul are o mare insemnatate istorica, deoarece a fost primul centru urban ce se putea regasi in respectiva regiune, insa se bucura si de o importanta comerciala, tocmai pentru ca este pozitionat pe Dunare.

Resedinta judetului Mehedinti se bucura si de un mare potential turistic, mai ales datorita pozitionarii sale geografice, iar printre principalele obiective turistice din Drobeta Turnu Severin, am putea aminti: Podul lui Traian, Muzeul Portilor de Fier, Palatul Culturii “Teodor Costescu”, Cetatea Severinului, Parcul “Portile de Fier”, Chipul lui Decebal si multe, multe altele.

Insa, sa trecem in revista cateva din cele mai importante astfel de obiective ce pot fi regasite in frumosul oras de pe Dunare.

Cetatea Medievala a Severinului

Despre impunatoarea cetate a Severinului se stie ca ar fi fost zidita de catre maghiari, reprezentant un important centru militar impotriva bulgarilor. In apropiere se regasesc si ruinele Castrului Roman.

Chiar daca anii au trecut, cetatea ramen in continuare impunatoare, rezistant foarte bine intemperiilor si conditiilor meteorologice si naturale nefavorabile. De mentionat si faptul ca in ultimii ani cetatea a fost renovata si adaugata din nou in circuitul obiectivelor turistice din Drobeta Turnu Severin.

Prima atestare a cetatii a fost facuta in secolul 14 in documentul ce purta numele “Cronica pictata de la Viena”, document in care se vorbea despre cum regele Ungariei ar fi intrat in Tara Severinului, cucerind cetatea si instaland apoi un “Ban al Severinului”.

In componenta cetatii se regasesc importante elemente ce tin de arhitectura militara, inclusiv turnuri de aparare. Totodata, Cetatea mai are in componenta sa si o capela. Un lucru interesant s-a petrecut in urma cu mai multi ani, cand, in timp ce se renova Cetatea, au fost descoperite alte doua ziduri, dupa care se regaseau nu mai putin de 160 de monede de origine turceasca sau maghiara. Totodata, au fost gasite si alte elemente precum arcuri, sageti, resturi din camasi si chiar oseminte.

Croaziera de pe Dunare

Nu poti sa vizitezi Drobeta Turnu Severin si sa nu pleci intr-o croaziera pe Dunare, mai ales ca ne bucuram de al doilea fluviu din Europa ca marime. Totodata, intregul defileu al Dunarii ar masura nu mia putin de 120 de kilometri, intinzandu-se de la Bazias catre Portile de Fier.

De-a lungul acestuia vei putea sa treci pe langa Cazanele Mari si Cazanele Mici, nume ce este dat acestora deoarece acolo apa loveste cu putere malurile stancoase, iar, din punct de vedere al adancimii apei, putem spune ca in Cazanele Mici apa masoara in jur de 80 de metri adancime, iar in Cazanele Mari poate sa depaseasca chiar si 120 de metri adancime.

In apropiere de Cazanele Mari se pregasesc si doua pestere, respectiv Pestera Ponicova si Pestera Veterani. De departe, peisajul superb poate fi admirat in zona sculpturii Chipului lui Decebal, basorelief de 55 de metri ce se poate admira aproape de Orsova. Despre aceasta sculptura ar mai fi de mentionat si faptul ca este cea mai mare din Europa

Castrul Roman si Podul lui Traian

Apolodor din Damasc este cel ce a construit monumentele Castrul Roman si Podul lui Traian, cele doua fiind construite in perioada razboaielor dintre Traian si Decebal.

Principalul scop al podului era de a putea usura transportul trupelor conduse de Traian pentru a cuceri Dacia, pe cand Castrul Roman era numele unuia din cele mai importante centre militare. Chiar si astazi, dupa atatia ani, pot fi observate portile si cazarmile Castrului Roman. Locuri incarcate de istorie si cu o mare valoare pe care ar trebui sa le viziteze oricine are ocazia sa treaca prin Drobeta Turnu Severin.

Lasă un răspuns