Ce este un electromotor si cum stii ca este stricat?

Fara electromotor masina nu va functiona, altfel spus, electromotorul este o componenta esentiala a unui autovehicul, sau a unui tractor ( Electromotoare 12V )fara de care ar fi imposibila pornirea si functiomarea acestuia.  Din cauza ca este cel mai solicitat, este si unul dintre cele mai predispuse elemente la uzare sau defectare mai mult decat celelalte elemente pe care le detine autovehiculele.

Aceasta este o componenta esentiala si practic, este motorul de pornire al oricarui vehicul (masina, tractor, etc), fiind actionat de o forma electrica, de sarcinile din baterie. Este cea mai importanta componenta, aceasta facand posibila punerea in circulatie a vehiculului.

Un electromotor este alcatuit din mai multe piese, care, de asemenea, actioneaza impreuna, formand un ansamblu: stator, perii colectoare, bucse, ambreiaj, solenoid.

Statorul este componenta fixa a unui demaror.

Rotorul este diferit fata de stator si reprezinta o piesa mobila din circuitul unui electromotor, dar impreuna cu statorul, actionate de un curent electric, produc un camp energetic care are rolul de a pune motorul in functiune.

Perii colectoare au rolul de a asigura si transmite curentul electric catre cele doua componente mentionate mai sus: statorul si rotorul.

Bucsele. Acestea sunt elementele care stabilizeaza demarorul.

Ambreiaj, la fel de important, ajuta la mentinerea unei turatii regulate a electromotorului.

Despre solenoid (cunsocut si sub denumirea de bobina) se stie ca se gaseste pe peretii cilindrului, alaturi de rotor. Acesta cupleaza circuitul electromagnetic, fiind o componenta care pune in functiune intregul ansamblu al electromotorului, din momentul in care cheia se invarte in contact pentru a porni motorul masinii.

Cum stii ca un electromotor este defect?

Atunci cand electromotorul pare sa se incline spre slabire si functionare defectuoasa, acesta fiind un semn ca incepe sa se uzeze, anumite semnale si „simptome” vor arata acest fapt. Uneori aceste semne care arata ca electromotorul de va defecta sunt foarte vizibile, iar alteori nu. Iata care sunt simptomele pe care le prezinta un electromotor defect:

Unul dintre cele mai vizibile simptome este ca pornirea masinii se realizeaza cu intarziere sau se simte o ingreunare. In aceasta situatie, chiar daca actionezi contactul in mod repetat, vei observa ca masina nu va porni. Doar ca si aici pot aparea incertitudini, deci inainte de a da vina pe electromotor asigura-te ca bateria este incarcata si ca aceasta transmite suficient curent electric.

Un alt punct care arata ca electromotorul poate prezenta defectiuni sunt zgomotele care se pot auzi, dar pot proveni din diferite probleme: volanta crapata sau uzata, pistoane uzate, dar si solenoid, care e o componenta a electromotorului.

Electromotorul, in raport cu motorul, s-ar putea sa inregistreze anumite defectiuni. De exemplu, este posibil ca atunci cand motorul autovehiculului nu poate porni, electromotorul sa fie cauza, deoarece nu asigura necesarul de energie electrica motorului, fapt ce ii ingreuneaza si impiedica pornirea.

Daca electromotorul cupleaza chiar si dupa oprirea motorului, acesta poate fi un alt semn de „imbolnavire” al electromotorului, cât și lipsa rezultatului la rotirea cheiei de contact.

 

Lasă un răspuns