Web development sau dezvoltare web, se referă la construirea și mentenanța site-urilor. Include aspecte precum web design, programare web, management de baze de date. Practic un web developer aduce la viață ideea ta de afacere într-o interfață care poate fi accesată de potențiali clienți.
Limbajele principale care sunt folosite pentru dezvoltarea web sau web development sunt ușor de folosit și accesibile pentru toată lumea. În principal pentru construirea scheletului unui website se folosește HTML (Hypertext Markup Language), pentru dezvoltarea design-ului CSS (Cascading Style Sheets), și pentru funcționalitatea completă este folosit limbajul de programare JavaScript. Web development-ul se referă cel mai mult la job-ul pe care o persoană și-l asumă pentru a dezvolta de la 0 un site care să ilustreze o idee care deseori este una de afacere. Aceștia se asigura că site-ul este construit optim și că în final va crea o experiență grozavă pentru potențialul client.
Tipuri de web development
Există 3 tipuri de web development: front-end development, back-end development si full-stack development. Cei care se ocupă cu dezvoltarea pe partea de front-end au ca atribuții principale partea pe care utilizatorul o vede, adică interfață site-ului.
Ei sunt responsabili practic de interacțiunea cât mai simplă și eficientă a unui utilizator cu site-ul. Cei care se ocupă de site pe partea de front-end sunt denumiți de obicei și web designeri.
Dacă un dezvoltator pe partea de front-end este responsabil de interfață site-ului atunci, un dezvoltator de back-end este responsabil de partea funcțională. Acest lucru se referă mai mult la partea din spate a site-ului, cum ar fi interacțiunile cu baza de date, autentificarea utilizatorilor, cum funcționează serverul, găzduirea site-ului.
Principala responsabilitate a unui dezvoltator back-end este să se asigure că site-ul funcționează optim, are o viteză decentă de rulare și un răspuns foarte scurt. De obicei, un back-end developer folosește limbaje de programare precum PHP, Ruby și Python, și pentru interacțiunea cu baza de date MySQL, Oracle și Git.
Un full-stack developer de obicei este un profesionist în acest domeniu, cunoscând și partea de front-end și partea de back-end. Din studiile efectuate, cei care urmează cursuri de back-end și de front-end pentru a deveni ulterior un full-stack developer, au șanse mai mari de a fi angajați în domeniu. Vezi mai multe detalii aici.