De ce iubim femeile – Mircea Cartarescu

De ce iubim femeile – Mircea Cartarescu

Va spuneam ca am avut primul contact cu cartile lui Cartarescu prin Frumoasele straine, una dintre cele mai agreabile carti pe care am citit-o. Trecerea la best-seller-ul sau De ce iubim femeile a fost asadar fireasca.

Am avut de multa vreme retineri datorita acestui titlu, potrivit mai degraba unui mic ghid sentimental, menit sa starneasca curiozitatea femeilor. Cam asta si face, Cartarescu adresandu-se de mai multe ori dragilor lui cititoare. Ca barbat te poti simti exclus, dar curiozitatea te impinge sa parcurgi aceasta succesiune de povestiri, unele mai interesante, iar altele succinte si sterse. Scriitorul nu se dezminte insa, stilul sau tinandu-te aproape de paginile cartii.

Ce vei afla ca barbat din cartea ”De ce iubim femeile”?

Probabil nimic nou. Ca femeie insa te poti simti fascinata de faptul ca atractia barbatilor nu se rezuma doar la fizic, fiind necesar acel ceva care sa conduca la universul absolut al cuplului de indragostiti. Poate sa fie privirea, subiectele comune de discutie, atractia intelectuala, curiozitatea de dincolo de un fizic care nu spune nimic.

De prisos sa spun ca n-am avut nicio iubita atat de exotica incat sa aiba alta culoare a pielii decat a mea, desi multe au avut alta culoare a mintii, a vocii, a zambetului.

Asta zice Cartarescu si de la aceasta afirmatie porneste intreg farmecul cartii. Gasim istorioare legate de prima partida de sex a autorului, de femeile frumoase sau intrigante cu care i s-au intersectat pasii fara sa aiba niciun fel de relatie cu acestea, iubirile si dezamagirile adolescentei, sau povestile de sex salbatic si betie alaturi de o nimfomana care se daruia tuturor.

Toate aceste experiente sunt sintetizate superb in ultimul capitol, care demonsteaza ca nu exista un tipar sau o serie de criterii standard pentru a iubi o femeie. Fiecare poate avea ceva special, care sa rezoneze cu tine.

Pentru ca au sanii rotunzi, cu gurguie care se ridica prin bluza cand le e frig, pentru ca au fundul mare si grasut, pentru ca au fete cu trasaturi dulci ca ale copiilor, pentru ca au buze pline, dinti decenti si limbi de care nu ti-e sila…Pentru ca au un fel de a gandi care te scoate din minti…Pentru ca pana si cea mai dura bussiness woman poarta chiloti cu induiosatoare floricele si dantelute… Pentru ca sunt femei, pentru ca nu sunt nici barbati, nici altceva…Pentru ca din ele-am iesit si-n ele ne intoarcem, si mintea noastra se roteste ca o planeta greoaie, mereu si mereu, numai in jurul lor.

Lasă un răspuns