Cărți de citit pe plajă

Cărți de citit pe plajă

Cititorii blogului ne întreabă ce cărți să citim vara aceasta, Editura Trei ne-a transmis o propunere de romane numai bune de citit la malul mării, e timpul așadar să ne facem lista de cărți pe care să le citim în concediu. Sunt cititori care beneficiază de timpul liber pentru a lectura mari capodopere cum ar fi Idiotul sau Muntele vrăjit, este și asta o idee excelentă, căci îți permiți să te pierzi în universul miraculos al unor astfel de cărți, dar eu vă voi recomanda câteva romane mai ușoare, thriller, de dragoste, sau amuzante.

Îmi place foarte mult ca atunci când merg la plajă să citesc, mi se pare foarte relaxant. Știu că mulți dintre voi aveți aceeași pasiune, altfel nu ați mai fi pe blogul nostru de cărți. Sugestiile nu reprezintă un top al cărților de citit în concediu, nu vreau sa le ierarhizăm și să discutăm care dintre ele este mai bună.

10 cărți de citit pe plajă

  • Gabriela – Jorge Amado. Nu știu de ce Jorge Amado nu este mai popular printre cititorii români, reprezintă cu siguranță unul dintre cei mai talentați scriitori latino-americani, ale cărui romane au toate ingredientele necesare: realism magic, umor, dragoste, intrigă, atmosferă multicoloră plină de viață. Povestea de dragoste dintre un negustor arab și o frumoasă mulatră, derulată pe fundalul unui orășel brazilian aflat în plină dezvoltare vă vor captiva cu siguranță.
  • Sexus, Nexus și Plexus. O trilogie de Henry Miller, care a fost multă vreme interzisă în SUA pentru obscenitate. Un obsedat sexual, cam asta am auzit de la majoritatea cititoarelor, e drept că sexul explicit e prezent peste tot, iar personajul nostru pare a se gândi doar la modul în care se poate arunca în plăcerile carnale, dar dincolo de asta, sau poate și prin asta, veți găsi un roman vibrant, care merită cu siguranță citit.
  • Convinge-mă! – Lee Child. Cine s-ar fi gândit că simplul fapt de a coborî dintr-un tren într-o mică localitate din America te poate arunca într-o aventură pe viață și pe moarte? Jack Reacher sigur nu asta a anticipat atunci când a ales să coboare din tren la Mother’s Rest. Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par, iar mica așezare agricolă se va dovedi locul unor crime înfiorătoare, bine tăinuite de comunitatea locală. O simplă coincidență îi aduce împreună oe Jack Reacher și pe Michelle Chang, care pornesc pe urmele întortocheatei afaceri din Mother’s Rest, reușind să rezolve enigma, aflată dincolo de cele mai sumbre așteptări.
  • Două familii Goldman din două orașe diferite, una din clasa medie, iar alta din înalta societate. Ambele familii ascund secretele lor, scrise într-un ritm alert și cu numeroase răsturnări de situație în Cartea clanului din Baltimore de Joel Dicker.
  • La drum cu mătușă-mea – Graham Greene în care o septuagenară își atrage nepotul într-o serie de aventuri în jurul globului, pornind de la  călătoria cu Orient-Expres către Istanbul, scurta escapada pe coasta franceza și îndelungatul drum cu avionul și vaporul în America de Sud. Mătușa își povestește viata amoroasa, marcata de aventuri cu o serie de escroci și bărbați căsătoriți și de posibila cariera de dama de companie pe care se pare ca femeia a avut-o în tinerețe.  Pentru mătușă legile par a fi facultative, căci femeia nu considera ca a încălcat ce nu a citit niciodată.  Henry se trezește implicat în povesti legate de trafic de droguri si de trecere ilegala a graniței cu valuta, iar numele sau ajunge sa fie vehiculat  alături ce cel al celebrilor escroci care i-au fost amanți mătușii sale.
  • Dragoste în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez, una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, un must read absolut pentru orice cititor. Mi-a plăcut foarte mult cartea, în special datorită măiestriei cu care Garcia Marquez se joacă efectiv cu cuvintele. Rar mi-a fost dat să citesc sute de fraze care se înlănțuiesc, fără a fi întrerupte de prea multe dialoguri, dar care îți umplu sufletul avid de o lectură bună. Aproape în fiecare pagină, oricât ar fi de dur contextul, cartea reușește să te bine dispună, doar prin introducerea a câtorva cuvinte care au doza de ironie și umor necesară.
  • Jurnalul unui călător boem. 1001 de femei – Ciprian Negrea, o carte numai bună de sezonul călătoriilor și aventurilor. Este abordată cu îndrăzneală și într-un mod amuzant sexualitatea și diferențele sale pe toate meridianele. Veti afla opinia lui Ciprian cu privire la un adevarat top mondial al sexului oral, in care asiaticele se impun prin ritm, iar sud-americancele prin senzualitate si pasiune. Te va surprinde sa afli ca musulmancele fac sex imbracate si nu au auzit de sexul oral, sau ca chinezoaicele se poarta natural, epilandu-se doar cele considerate drept prostituate de toata societatea. Sunt multe consideratii si experiente sexuale de acest gen in carte, unora putandu-le starni interes, in timp ce cei mai pudici vor renunta probabil la lectura sa dupa primele zeci de pagini. Eu am oscilat intre ambele variante.
  • Ucenicul arhitectului – Elif Shafak – o carte de ficțiune istorică care aduce în prim plan Istanbulul sultanului Soliman. Romanul curge lin, ca o poveste. Asistăm la războaie alături de Soliman cuceritorul, îl vedem pe Selim, nedemnul său urmaș, care spre deosebire de tatăl său nu are curaj să își conducă oastea în luptă și se dedică artei și petrecerilor, aflăm despre modul crud în care noii sultani își asigurau liniștea încă de la începutul domniei, cunoaștem seraiul, intrigile și obiceiurile sale.
  • Amantul japonez – Isabel Allende, ultima sa apariție, o carte despre o poveste de dragoste care durează o viață. Dacă nu ați citit încă Allende, vă recomand Casa Spiritelor sau Insula de sub mare, care vă vor face să o înțelegeți mai bine. O moldoveancă (cum o fi ajuns atât de aproape de noi Allende nu știu) – Irina Bazili, ajunge să lucreze la azilul pentru bătrâni Lark House din San Francisco. Aici se apropie de Alma Belasco, o mândră și enigmatică bătrână, membră a unei familii de vază din oraș. Apare și Seth, nepotul femeii, care se îndrăgostește de Irina (tânăra palidă și anostă, atât de diferitele de amantele sale).
  • Parfum de curtezană – Sawako Ariyoshi, care reușește să suprindă într-un mod interesant lumea gheișelor și a conceptelor după care se ghidează aceasta, fară să fie neapărat caracteristica definitorie a cărții. Pasionații de istorie vor găsi pasaje interesante despre Tokio și al doilea război mondial, așa cum satisfăcuți vor fi și iubitorii civilizației asiatice de descrierea minuțioasă a unor tradiții japoneze. Parfum de curtezană va fi iubită în primul rând de cititoarele de sex feminin, dar intriga și elementele istorice o recomandă tuturor celor care iubesc literatura.

Voi ce cărți vreți să citiți în vacanță?

Lasă un răspuns