Lenjeria de pat – intretinere si utilizare

O lenjerie de pat, daca este aleasa din randul celor calitative, are menirea sa fie confortabila, durabila si prietenoasa cu pielea. In orice caz, spus pe scurt, tine de confortul sporit pe care il ofera utilizatorului. Avand in vedere ca ne petrecem ore bune in pat, dormind, dorind sa ne odihnim, este imperativ necesar ca lenjeria de pat sa fie aleasa cu atentie, pentru ca mai apoi sa existe si o grija aparte pentru intretinere.

Stiati ca…

Lenjeria de pat ar trebui sa urmeze principiile celor din hoteluri?

Exista o intreaga psihologie aici, de la ideea ca albul simplu ajuta la relaxare si ofera o stare de bine, pana la faptul ca densitatea tesaturii in sine determina si calitatea si durabilitatea. Exista un segment de lenjerii de pat hotel care respecta cele mai inalte standarde de calitate. Acestea sunt indubitabil de dorit, intrucat din toate punctele de vedere sunt menite sa ofere confort.

Spre exemplu, Brodank este producator vestit pe segmentul de lenjerii pentru unitati de cazare. Lenjeriile realizate sunt cu stil personalizat, dupa anumite indicatii – sa nu uitam ca lenjeria face si ea parte din aspectul unei camere. Insa de fiecare data se urmeaza principiile de calitate: se folosesc materiale bune, bumbacul in mod special, cu gramaje care sa corespunda cu un anume nivel de confort, adica lenjerii care tin cont de echilibrul intre costul investitiei si calitate.  Spre exemplu, lenjeriile pot fi de un gramaj de 100 pana la 120 gr/mp, recomandate pentru pensiuni, pana la cele mai dense, groase, de pana la 145 gr/mp, poate din damask, indicate pentru hoteluri de 4-5 stele.

Lenjeria ar trebui spalata chiar daca este noua?

Dupa productie, materialele pot avea inca ceva reziduuri chimice, deci este de preferat sa se recurga la spalare pana la prima utilizare. Acest ciclu de spalare trebuie sa fie la temperaturi ceva mai joase, pentru ca scopul este si de a fixa culorile, daca este cazul.

Lenjeria spalata necorespunzator, cu pete, nu trebuie calcata?

Explicatia este una simpla si se refera la faptul ca prin calcare se impregneaza mai bine pata in tesatura, ceea ce va face ca intentia viitoare de a curata sa nu mai aiba rezultatele dorite. Nu mai inlaturi pata daca prin calcare o fixezi mai adanc in tesatura.

Lenjeria de pat nu are nevoie de spalare intensa?

O greseala frecventa este spalarea necorespunzatoare, din ideea ca lenjeria trebuie spalata dur pentru a fi ulterior curata, impecabila. De fapt, eticheta este cea care spune multe despre ce tip de spalare este indicata. Aceasta nu este de ignorat, avand in vedere ca indica exact ce rezistenta are tesatura in cauza la anumite temperaturi, dupa cum a testat si producatorul.

De asemenea, inalbitorul nu este neaparat necesar. Acesta de fapt deterioreaza cel mai mult o tesatura. Mai degraba este indicat a se spala lenjeria cu ciclu de clatire mai intens, pentru a indeparta orice urma de detergent, reziduuri frecvente intrucat multi merg pe principiul „mai mult detergent, spalare mai buna”.

O lenjerie de pat are cu atat mai multe sanse sa fie durabila cu cat folosirea si intretinerea sunt aspecte luate in seama, cu doza de responsabilitate. Pana la urma, o lenjerie ofera confort si deci merita rasplatita ca atare, prin spalare si intretinere corespunzatoare.

Lasă un răspuns