Soferii responsabili trebuie sa-si pregateasca masinile pentru sezonul rece din mai multe puncte de vedere. Trebuie sa tineti cont de toate aspectele care tin de siguranta voastra si a pasagerilor si sa alegeti doar piese de calitate atunci cand faceti un schimb sau o reparatie. Cu totii ne dorim sa investim cat mai putin in masinile noastre, dar cand vine vorba de siguranta aspectul financiar este aproape irelevant.

Masina trebuie verificata cap-coada inainte de fiecare iarna. Incepand cu sistemul de franare si piesele care sunt necesare pentru o oprire eficienta si pana la stergatoare, toate elementele trebuie sa fie in cea mai buna stare de functionare. Vor fi multe momente in care conditiile meteo ne vor pune piedici si ne pot incurca in trafic, de aceea masina trebuie sa fie echipata corespunzator.

Schimba uleiul inainte de sezonul rece!

Schimbul de ulei se face la fiecare 10-15.000 de km parcursi. Este deja o regula pe care o cunosc majoritate soferilor, dar de care nu tin cont multi. Pot aparea o multime de probleme daca nu ai grija de masina ta, iar faptul ca tu uiti sa mai schimbi uleiul din motor va fi o greseala pedepsita drastic si care te va costa mult si din punct de vedere financiar.

Investitia pentru un schimb de ulei nu este foarte mare. Trebuie sa gasesti un ulei auto de calitate pe AutoMag.ro si sa-ti cumperi filtrele potrivite. In cazul filtrelor, acestea pot fi schimbate mai des, in functie de cum se comporta masina ta la rece, la dezaburire sau alte astfel de mici provocari. Mirosul din masina poate fi schimbat considerabil daca-ti schimbi filtrele de aer si de polen mai des, ba chiar acest lucru este recomandat de medici persoanelor cu iritatii ale cailor respiratorii.

Despre brandul care produce uleiul se poate discuta la nesfarsit. Fiecare sofer spune ca uleiul pe care el il foloseste este cel mai bun. Adevarul este ca trebuie sa optati pentru un ulei cat mai aproape de cel original pe care vi-l recomanda producatorul masinii. Tineti cont de vascozitate si schimbati-l la timp. 

Din proprie experienta va spun ca am folosit atat Castrol, cat si Liqui Moly, sunt mai multumit de al doilea pentru ca nu trebuie sa mai completez uleiul de la un schimb la altul, dar asta nu inseamna ca unul este mai bun ca altul. Poate fac eu ceva gresit, poate masina mea nu este in cea mai buna stare de functionare, poate anii isi spun cuvantul. Testati mai multe branduri, intrebari specialistii din domeniu, mergeti la un mecanic in care aveti incredere si rugati-l sa va recomande un ulei bun pentru motorul vostru, doar asa puteti ajunge la un produs de calitate in care sa aveti incredere.

Verifica bateria auto si cumpara una noua daca este cazul!

Iarna este un anotimp care nu este foarte prietenos cu soferii. Daca va doriti sa treceti peste acest anotimp fara sa intampinati probleme, trebuie sa va puneti masina la punct. Bateria va poate provoca un real disconfort daca este slabita. Noptile geroase de iarna vor avea un impact negativ asupra acestora, iar daca nu va doriti sa va treziti dimineata cu masina care nu doreste sa porneasca, ar fi mai bine sa va interesati de oferta de baterii auto.

Se pot intampla situatii in care ramaneti cu masina in locuri mai putin accesibile, deci nu va bazati ca intotdeauna veti putea apela la prieteni pentru a va ajuta sa reporniti masina. Cel mai indicat este sa aveti masina bine echipata si toate piesele importante sa fie verificate si schimbate, daca este cazul. Bateria trebuie sa fie una rezistenta, sa nu fie foarte veche si sa provina de la un producator recunoscut pe piata pentru calitate.

Iarna nu este un anotimp in care sa facem experimente. Deplasarile cu masina devin tot mai grele si provocarile nu intarzie sa apara. Trebuie sa ne pregatim masina din punct de vedere mecanic, in primul rand, ca mai apoi sa ne asiguram ca avem toate accesoriile care ne pot scoate din situatii dificile.

Pregatiti-va temeinic de drum inainte de fiecare deplasare si tineti cont de sfaturile specialistilor. Cauciucurile nu sunt singurele care trebuie sa fie schimbate inainte de o iarna grea! Siguranta este pe primul loc!

Drumuri bune si fara incidente!