În primul rând, tații trebuie să aibă grijă de propria lor sănătate. Nu trebuie să uite să doarmă și să mănânce bine, mai ales în primele zile după naștere. A avea grijă de ei înșiși le va oferi mai multă energie și răbdare pentru a avea grijă de mamă. În al doilea rând, pot începe simplu prin îmbăierea copilului și schimbarea scutecelor. Aceasta este o oportunitate pentru tați de a exersa abilitățile de îngrijire ale copilului. De asemenea, îi va ajuta să se relaționeze cu bebelușii lor și să facă situația mai ușoară pentru mamele care se recuperează după naștere.
Un curs de puericultură vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri în aceste momente. Dacă sunteți părinți pentru prima dată, documentarea în prealabil este absolut necesară.
Tatăul după naștere poate ajuta la treburile casnice
De asemenea, tații pot ajuta la treburile casnice, cum ar fi gătirea cinei sau spălarea rufelor. Acest lucru va crea o situație mai echilibrată între cei doi parteneri. Mamele sunt adesea copleșite să aibă grijă de un nou-născut, în timp ce se ocupă de alte treburi casnice, astfel încât ajutorul partenerului îi va mai lua o parte dintre task-uri.
Fii atent la nevoile ei
Pentru a-ți ajuta soția să-și revină după durerile legate de naștere, poți să:
- Îi aduci un pahar cu apă sau o ceașcă de ceai (Da, poate părea banal, dar să știi că uneori mamele nu dispun de timp nici măcar pentru a se hidrata. Așa că, oferă-i măcar un pahar cu apă.)
- Ține-o de mână
- Fă-i un masaj în locurile mai tensionate
- Ajută-o să-și schimbe pozițiile, astfel încât să se poată muta într-o poziție mai confortabilă.
Majoritatea taților sunt interesați de ce pot face pentru a-și ajuta soția. S-ar putea să fie îngrijorați să fie tătici pentru prima dată, dar iată o listă de activități care pot fi făcute în timp ce mama își revine și se obișnuiește cu noul ei rol.
- Schimbă scutecele
- Îndeamnă mămica să se odihnească puțin, iar tu supraveghează nou-născutul
- Fă curățenie în casă, astfel încât aceste treburi să nu-i distragă mămicii atenția de la îngrijirea bebelușului.
Un proaspăt tată poate învăța cum să ajute mama după naștere în mai multe feluri. Ar trebui să fie atent și să-i ofere soției tale tot sprijinul de care are nevoie. De asemenea, să țină pasul cu nevoile ei fizice, furnizându-i hrană, apă și îndemnând-o la odihnă. Oferirea de sprijin emoțional doar fiind prezent, ținând-o de mână și ascultând ceea ce spune, sunt lucruri deosebit de utile pentru o proaspătă mămică!
Fii partener în parenting asumându-ți unele dintre responsabilitățile de îngrijire ale copilului, astfel încât mămica să aibă mai mult timp și energie de dedicat pentru sine. Implicarea tatălui postpartum este extrem de importantă pentru adaptarea mai ușoară a mamei, în noua viață. Din punct de vedere fizic, tații pot ajuta prin îngrijirea copilului, treburile casnice și cumpărăturile. Din punct de vedere emoțional, tații pot oferi un sentiment de stabilitate și siguranță și pot ajuta mamele să facă față depresiei postpartum. Pentru sănătatea fizică și psihică a mamei, ai grijă de aceasta!