Prima ta sesiune de terapie: la ce să te aștepți

Poate fi intimidant să încerci ceva nou, iar terapia nu este diferită. Am auzit: „Cum vorbesc cu un terapeut pentru prima dată?” Există trei lucruri pe care le spun oamenilor să-și amintească despre prima lor sesiune de terapie: este normal și în regulă să fie nervos. Fă tot posibilul să fii sincer. Și nu ezitați să puneți întrebări terapeutului dvs. 

E normal și ok să fii nervos

Dacă ești nervos în legătură cu prima ședință de terapie online, nu ești singur. Mulți oameni se confruntă cu anxietate și nervozitate la gândul că vor vorbi cu cineva, mai ales când au legătură cu sănătatea mintală și bunăstarea lor. Nu numai că procesul este complet nou, dar dacă ați avut și alte experiențe în terapie care nu au fost pozitive, are sens să simți ezitare.

Fii sincer

După cum am menționat, este important să fii sincer în ședința ta, dar este, de asemenea, ok să-l anunți pe terapeut dacă nu te simți confortabil să răspunzi la întrebări sau să vorbești despre un anumit subiect. Este posibil să punem, fără să știm, o întrebare sensibilă și este bine să spunem „Nu știu” sau „Nu vreau să răspund la acea întrebare chiar acum”. Terapeuții sunt acolo pentru a asculta și nu pentru a judeca. 

E ok să pui întrebări

Îmi încurajez pacienții să-mi pună orice întrebări pe care le-ar putea avea pentru a-i ajuta să se simtă mai confortabil în continuarea terapiei. Acestea pot fi întrebări despre experiența mea sau despre planul lor de tratament.

La ce să vă așteptați la prima ședință de terapie

Prima vizită pe care o faceți va consta probabil în faptul că terapeutul dumneavoastră vă va adresa o mulțime de întrebări pentru a vă cunoaște și ceea ce vă aduce. Întrebările tipice pe care terapeuții le pun în prima sesiune pot include:

  • Dacă te simți anxios, când se întâmplă cel mai mult?
  • Cum simțiți că vă influențează simptomele viața?
  • Povestește-mi puțin despre trecutul tău și viața de familie.

În plus, este posibil să fiți încurajat să vă împărtășiți motivele pentru care căutați terapie în acest moment. Aceste întrebări îl ajută pe psiholog online să înțeleagă cu ce te-ai luptat și să identifice care ar putea fi obiectivele tale în terapie. 

După prima ședință de terapie

Pe măsură ce prima dvs. sesiune se încheie, ar trebui să aveți o idee generală a unui plan de tratament care să vă ajute să vă adresați obiectivelor pentru terapie; cum ar fi cât de des vă veți întâlni și, dacă este cazul, o recomandare pentru medicamente. 

Lasă un răspuns