Lumea noastra tinde sa devina asemenea unui fulg. Ne plac femeile slabute pe care le poti ridica usor in brate si duce sute de metri deasupra capului. De pilda privesc spectacolele de patinaj artistic si imi place cand barbatul face piruete cu partenera sa usoara ca un fulg tinand-o deasupra capului. O arunca, o prinde, o ridica si o intoarce cu lejeritate fiindca este usoara ca pana.

Sa trecem la rochii! Rar mai vezi rochii grele cu mii de volane si trena kilometrica (nici cele de mireasa nu mai sunt atat de ample) fiindca oamenii se imbraca lejer si comod. O rochie in care sa se miste in voie este preferabila uneia de care te doare mijlocul dupa cateva ore de purtat. Materialele de constructii? Rigipsul este preferat betonului sau caramizii, bac-ul pietrei, materialele ultrausoare celor cu tonaj greu.

Electrocasnicele au tinut cura de slabire si ele. De la televizoare care cantareau zeci de kilograme s-a ajuns la ecranul plat pe care il prinzi cu degetele, mobila din lemn masiv a fost inlocuita cu cea din prefabricate care poate fi mutata si de un om.

In sfarsit sa vorbim si despre lustre moderne! Credeti ca s-ar mai potrivi bratele acelea grele din fier masiv, cu ornamente de sticla de zeci de kilograme tavanelor noastre usoare? Poti pune o balerina cu trup firav de floare sa imbrace zale de fier? Ar fi firesc ca o patinatoare sa poarte o rochie foarte lunga din volane suprapuse? S-ar mai putea ea misca in voie sau s-ar prabusi sub vesmintele incomode?

La fel este si in cazul lustrelor. Trebuie neaparat sa se renunte la piesele acelea grele care ar zmulge tavanul de la locul lui si pe sub care iti era tare frica sa treci si sa fie inlocuite cu lustre usoare, lejere, care sa cantareasca putin, foarte putin. Analizez acum o lustra moderna care imita un candelabru cu multe brate. Are opt lumanari (adica becuri electrice dispuse sub acesta forma) si ciucuri finuti de sticla, pare o bijuterie menita sa straluceasca in sufrageria omului modern. In ciuda formei sofisticate, nu cantareste mai mult de 6 kilograme.

Lustrele mai simple abia daca au mai mult de 1 kilogram fiind usor de montat si de demontat, stiut fiind ca omul modern se plictiseste repede de ceea ce are fiindca apar lucruri noi cu viteza fulgerului.

Daca in trecut becurile de la lustre se ardeau, iar oamenii le foloseau asa cu un bec sau doua lipsa de parca ar fi fost o gura stirba, in prezent becurile incluse sau nu in pretul lustrelor moderne sunt garantate 5 ani.

Forma anumitor lustre moderne aminteste formulele substantelor din chimia organica, experimentele din laboratoarele de fizica sau de chimie dand impresia omului ca se afla intr-un laborator si este pe punctul de a face o descoperire epocala. Jocuri de forme si libertati cromatice insotite de greutate relativ usoara, montarea si demontarea facila, consum mic de electricitate, factor de protectie si rezistenta mare sunt caracteristicile lustrelor moderne.

Lustra prezentului nu mai vine cu amenintarea din trecut. Era suficienta o minge aruncata mai puternic de un copil si colosul se prabusea, paguba fiind destul de mare fiindca lustra nu costa deloc putin.