Ce trebuie sa stii despre echipamentele de protectie a muncii?

Ce trebuie sa stii despre echipamentele de protectie a muncii?

Echipamentele de protectie sunt necesare pentru orice loc de munca unde vatamarea de orice fel al angajatului si colegiilor sai este posibila. Sunt cunoscute mai ales in domeniul constructiilor, dar sunt si alte domenii in care este necesara purtarea unor astfel de echipamente de catre angajati.

Pe langa echiparea personalului cu astfel de echipamente pentru protectia muncii, este important ca fiecare angajat sa fie instruit astfel incat sa evite cat mai multe accidente, dar si sa-i protejeze pe ceilalti membri ai familiei.

Cu cat munca pe care o depun angajatii este mai dificila si mai expusa pericolelor, cu atat echipamentele purtate de acestia trebuie sa fie dintr-un material mai calitativ. Un echipament complex este compus atat din casca, bocanci, manusi si imbracaminte specifica, cat si de dopuri de urechi, ochelari de protectie si diferite alte accesorii care vor proteja muncitorul.

Ce este echipamentul de protectie si de ce este necesar?

Prin EIP, adica echipamentul individual de protectie, intelegem orice fel de echipament ce este strict dedicat sa fie purtat pentru protectia impotriva anumitor riscuri ce pot fi intampinate in timpul programului de lucru. In aceasta categorie intra si accesorile proiectate pentru acelasi scop.

Uniformele sau imbracamintea specifica de lucru nu reprezinta echipamentul de protectie, caci ele nu te apara de absolut de nimic si nici echipamentele oferite de catre serviciile de urgenta destinate pentru salvarea oamenilor, nici cel purtat de catre politie sau armata si nici cel purtat de catre sportivi.

El este distribuit tuturor angajatiilor aflati in aceeasi situatie gratuit de catre angajator, ce are obligatia sa asigure buna functionare, intretinere si inlocuire a sa.

Acesta poate reduce drastic riscul de accidentare ce nu pot fi evitate sub nici o forma sau prin alt fel de mijloace. Utilizarea sa corecta si constanta va contribui la un mediu de lucru sigur si sanatos.

Domeniile in care trebuie sa se utilizeze un astfel de echipament de protectie sunt foarte diverse: in fabrici, pe santiere, in industria farmaceutica, service-uri auto, oriunde vorbim despre lucru cu substante chimice, activitati unde exista riscul unui incendiu si asa mai departe.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cu EIP si categoriile de protectie

Potrivit legii in vigoare, echipamentul de protectie trebuie sa indeplineasca cateva conditii cheie:

  • Sa fie conform conditiilor existente la locul de munca si riscurilor implicate de activitatile desfasurate;
  •  Sa se potriveasca din toate punctele de vedere pentru persoana ce il poarta;
  • Sa ia in considerare cerintele de stare a sanatatii lucratorului si a celor ergonomice;
  • El este strict destinate purtarii de catre o singura persoana. Chiar daca in unele situatii este nevoie ca acelasi echipament sa fie purtat de mai multe persoane odata, se iau masuri corespunzatoare ca sa nu intervina probleme legate de sanatate si de igiena, ce pot pune in pericol pe oricine.

Echipamentele de protectie in mare parte se refera la urmatoarele categorii: protectia capului (unde putem include casca, ochelarii si chiar si castile antifonice, protectia capului, unde putem vorbi despre genunchiere, pantaloni foarte rezistenti impotriva taieturilor, protectia ochilor si a fetei, din nou mentionez ochelarii, mastile de protectie impotriva substantelor chimice, protectia respiratorie, aici putem include si alt fel de instrumente cum ar fi mastile cu filtre speciale impotriva fumului sau a aburilor chimici, protectia auzului, protectia corpului, bratelor si a mainilor, putem include si manusile chirurgicale, dar si cele specifice pentru locurile de munca unde se folosesc obiecte ascutite ce pot vatama foarte usor angajatul, imbracamintea de protectie impotriva intemperiilor, incaltaminte eficienta si rezistenta la apa, pelerine, haine mai groase pentru perioadele de temperaturi scazute, imbracaminte reflectorizanta, vestele reflectorizante sunt niste instrumente foarte bune de mentinere a atentiei constante pentru toti lucratorii in parte, fiecare fiind constient de oricine din jurul lor, franghii si cele pentru protectia pielii.

Ca si angajat ai obligatia de a utiliza corect masinile, aparaturile, uneltele si substantele periculoase, de a purta echipamentul de protectie in timpul programului de munca, sa nu contribui la scoaterea din functiune sau la modificarea in vreun fel a dispozitivelor de securitate, sa anunti mereu problemele ce le observi, sa cooperezi, sa iti insuseasti si sa respecti prevederile legislatiei in vigoare din domeniul securitatii si a sanatatii la locul de munca.

Lasă un răspuns