Vedem din ce in ce mai des oameni care apeleaza la sisteme solare pentru a obtine apa menajera calda, pentru a se bucura de energie electrica gratuita si pentru a fi cat mai eologici. Desi incepe sa ia o amploare destul de mare, energia solara ramane totusi o necunoscuta pentru foarte multi oameni. Este adevarat ca s-au dezvoltat foarte mult panourile solare, fie ca vorbim despre panouri solare presurizate, despre panouri nepresurizate sau despre panouri fotovoltaice, este adevarat ca s-au inventat chiar si masini care functioneaza cu energie solara. Chiar si asa, cunostintele despre acest tip de energie alternativa sunt destul de reduse.
Ce este, asadar, energia solara?
Pe intelesul tuturor, energia solara este energia captata din radiatiile solare care ajung pe pamant. Soarele este o sursa inepuizabila de energie iar din aceasta energie se poate obtine energie electrica, mecanica sau termica. Energia solara este chiar aceasta energie obtinuta prin intermediul soarelui.
Ideea de captare a energiei solare dateaza inca din secolul trecut, insa abia astazi am reusit sa folosim aceasta energie in mai multe medii.
Astfel, oamenii din ziua de astazi pot sa obtina incalzirea apei prin energie solara, incalzirea locuintelor si productia de energie electrica, ce are loc cu ajutorul unei celule fotovoltaice. Exista centrale solare care alimenteaza cu energie cartiere intregi de locuinte, ceea ce poate spune foarte mult despre modul in care s-a dezvoltat acest tip de energie.
De ce sa optezi pentru energie solara?
In primul rand pentru ca este o energie inepuizabila, care nu distruge cu nimic mediul inconjurator. Data fiind poluarea din ce in ce mai vizibila a Terrei, cu siguranta energia solara reprezinta o alternativa cat se poate de sanatoasa. Folosind energie solara oamenii pot obtine o multime de avantaje:
- Elimina riscul de poluare a mediului inconjurator;
- Se bucura de surse gratuite de energie;
- Folosesc combustibilii precum petrolul sau carbunele pentru altceva.
Care sunt impedimentele in implementarea energiei solare?
Desi conceptul de energie solara exista de cateva zeci de ani, aceasta este inca destul de costisitoare pentru a fi produsa in masa. Productia unui Watt prin intermediul celulelor fotovoltaice este de aproape 7 ori mai scumpa decat productia aceluiasi Watt prin intermediul termocentralelor, ceea ce intarzie putin dezvoltarea acestei energii.
Randamentul este un alt motiv pentru care implementarea este greoaie. Niste panouri solare, desi eficiente, nu pot face fata pe toata durata anului cu incalzirea, ceea ce face necesara oalta sursa de caldura. Cu toate astea, panourile solare sunt, fara doar si poate, o solutie buna, in care odata ce ai investit, poti sa descoperi avantaje multiple.