Liniștea și împăcarea cu sinele sunt două caracteristici esențiale pentru o bătrânețe fericită. Persoanele ajunse la vârsta a 3-a au nevoie să se simtă cât mai satisfăcute față de viața pe care au trăit-o. De aici pornesc și sintagmele de genul„bucură-te de moment” sau „trăiește clipa”. Atunci când ajungi în ultima etapă a vieții nu trebuie sa ai niciun sentiment de reproș sau regret față de modul în care ai ales să procedezi.
O bătrânețe de acest fel poate suna imposibilă, ținând cont de limitările cu care vine la pachet vârsta înaintată. Însă, în cadrul unui cămin de bătrâni, astfel de emoții de bucurie, recunoștință și pace sufletească sunt mai mult decât reale și posibile.
4 motive pentru care să alegi un cămin de bătrâni dintr-o zonă liniștită
Pentru a putea crea mediul propice unei bătrâneți fericite, un factor important este locația căminului. Există câteva aspecte importante pentru care o zonă liniștită este alegerea perfectă în ceea ce privește căminul de bătrâni unde urmează să locuiești:
- Lipsa zgomotului și agitației
Este recunoscut și demonstrat faptul că persoanele tinere pot suporta mult mai ușor o zonă intens circulată, agitată decât cele vârstnice. Acestea din urmă nu resimt nevoia de pace doar la nivel sufletesc și mental, ci și din punct de vedere al ambianței.
Lipsa zgomotului infernal este fix ceea ce orice bătrân își dorește. Tocmai datorită acestui motiv, numeroase persoane aleg să se retragă de la oraș, într-o zonă urbană, o dată cu incipitul vârstei a 3-a.
Beneficiarii serviciilor unui cămin de bătrâni au nevoie de multă liniște și de un loc cât mai retrag de agitația urbană. Aceste persoane trebuie să stea cât mai departe de stres și aglomerație. Astfel de situații îi pot pune în anumite posturi nefavorabile.
- Eliberarea gândurilor
Există o practică populară conform căreia atunci când ne simțim apăsați de gânduri, alegem să ne detașăm pentru un timp într-o zonă liniștită. Agitația aduce cu sine și mai multă agitație, ceea ce, inevitabil ne va tulbura.
În aceeași măsură funcționează și liniștea: pacea va atrage după sine și mai multă pace. Căminele de bătrâni din zonele liniștite sunt exemplul perfect pentru a susține această afirmație. Atunci când gândurile devin apăsătoare, îți poți elibera mintea într-un cadru calm.
- Plimbări plăcute
Căminele pentru bătrâni dispun, în marea majoritate a cazurilor, și de o grădiniță sau un parc. Atunci când o persoană vârstnică alege să iasă la plimbare, pentru ca aceasta să fie și plăcută, automat simt nevoia de intimitate și de zgomot cât mai puțin.
La această vârstă, plimbările au același scop și rol: detașarea de sunetul asurzitor al gândurilor negative sau încărcarea cu un vibe pozitiv. Natura oferă această stare de bine, dar doar când poate fi asimilată fără alți factori perturbatori.
- Socializare
Un cămin pentru bătrâni dintr-o zonă liniștită poate scădea nivelul de stres și va îmbunătăți considerabil relațiile inter-umane. Chiar și un bătrân ursuz poate fi voios, optimist și sociabil atunci când mediul îl inspiră spre astfel de trăiri.
Astfel de cămine sunt foarte potrivite pentru a încuraja socializarea în orice moment al zilei și, mai cu seamă, în orice loc s-ar afla. Discuțiile pot fi purtate pe un ton blând, ascultând păsări sau insecte din natură și bucurându-vă de ceea ce mediul înconjurător vă oferă mai frumos.
Bătrânețea este etapa de liniște și reconciliere cu sinele
În cadrul unui cămin pentru persoane vârstnice se pune foarte multe accent pe cele două aspecte denumite anterior. Pe lângă sănătatea fizică, cea mentală este la fel de importantă. Totodată, este recunoscută necesitatea unei stări de spirit cât mai bune ca fiind și o determinantă a sănătății organismului.
Această etapă de liniște este presărată și cu numeroase activități amuzante, creative și care să stimuleze persoanele vârstnice. Liniștea despre care tot se vorbește nu semnifică o viață plictisitoare, ci un mediu cât mai armonios și plăcut.
Vârstnicii au nevoie să își demonstreze zilnic abilitățile, să fie acceptați și respectați și să primească confirmări în ceea ce privește utilitatea lor în societate. Bătrânii din cămine sunt încurajați să ia parte la cât mai multe activități care să le ofere acest echilibru de care au atât de mare nevoie.
Unii participă la activități de menaj, alții la prepararea hranei, însă cu toții vor considera că liniștea lor constă în mediu și nu într-un stil de viață inactiv. Căminul de bătrâni situat într-o zonă liniștită a orașului este tot ceea ce un bătrân are nevoie pentru a se simți împlinit.