Cum alegi cele mai bune servicii de arhitectură?

Cum alegi cele mai bune servicii de arhitectură?

Construirea unei case începe întotdeauna cu faza de proiectare. Cei care realizează proiecte de casă sunt arhitecţii. Ei sunt de altfel şi persoane autorizate, înţeleg funcţionalitatea unui spaţiu, funcţionalitatea materialelor, a sistemelor de construcţie. Firmele de arhitectură oferă servicii complete de proiectare, se ocupă de obţinerea avizelor şi actelor necesare pentru faza de proiectare în aşa fel încât totul să se desfăşoare cât mai rapid şi construcţia efectivă a locuinţei să înceapă în cel mai scurt timp.

Pe piaţă sunt foarte multe firme de arhitectură, fiecare cu servicii diverse şi oferte diferite.

Cum alegi cele mai bune servicii de arhitectură?

Gândeşte-te bine la ce vrei să construieşti, ce necesităţi ai, de ce criterii se va ţine cont în proiectarea viitoarei locuinţe. Orice arhitect va întocmi împreună cu proprietarul viitoarei locuinţe tema de proiectare, aşa că va trebui să ştii clar tot ce vrei să vezi pus în practică.

După ce ştii cum vrei să arate locuinţa ta e bine să ai o listă cu toţi arhitecţii din zona ta. Alege din acea listă doar pe cei care sunt serioşi, care au vechime în domeniu, proiecte multe finalizate, care au mai proiectat locuinţe asemănătoare cu ale tale. Discută direct cu reprezentanţii lor, citeşte recenzii, discută cu rude, prieteni care au mai apelat la ei.

Când ai rămas cu două sau trei firme de arhitectură discută telefonic şi întreabă orice doreşti legat de proiectare, spune ce vrei să obţii. Vezi cum ţi se răspunde, cât de clar, dacă arhitecţii pot să te ajute sau nu şi în ce condiţii.

Optează pentru arhitecţii cu drept de semnătură, ceea ce înseamnă pentru client siguranţă, şi garanţie, servicii de calitate. Întreabă despre prezenţa acestui detaliu şi alege să colaborezi doar cu firme de arhitectură care au deja arhitecţi cu drept de semnătură.

Serviciile de proiectare trebuie să fie complete. De la întocmirea proiectului, a documentaţiei pentru obţinerea avizelor până la documentaţia pentru autorizaţia de construire, toate aspectele proiectării vor trebui să fie incluse în pachetele de servicii oferite. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.

Alegerea celor mai bune servicii de arhitectură se poate baza şi pe valoarea onorariului practicat. Unele firme de arhitectură practică onorariu orar, altele vor avea onorarii în funcţie de valorile de investiţie. Onorariul va fi raportat la calitatea serviciilor şi la profesionalismul oferit. Dacă e prea mare e bine să mai cauţi altă firmă de arhitectură, dacă e mult prea mic vor fi semne de întrebare în privinţa calităţii serviciilor oferite.

Prezenţa proiectării construcţiei în 3D va fi importantă când alegi serviciile de arhitectură. Poţi vedea în 3D cum va arăta casa, vezi detalii, corelarea specialităţilor necesare în proiect va fi mai simplă, vezi mai uşor erorile în stadiul de proiect. La pachet cu proiectarea 3D ar fi bine să avem şi randare, simulări ale diferitelor variante de finisare, de proiectare, texturi etc. Aşa te vei orienta mai uşor şi ştii ce buget va trebui să aloci la final pentru viitoarea ta locuinţă.

Colaborează cu firme de arhitectură că pot întocmi devize de estimare a costurilor pentru proiectare. Ele sunt estimative, au marja de abatere de 15-25% şi e bine să existe şi să fie oferite. Prezenţa devizelor estimative va fi de mare ajutor atunci când nu vrei să depăşeşti bugetul alocat proiectării şi construirii locuinţei tale.

Fii atent şi la flexibilitatea firmelor de arhitectură, la flexibilitatea arhitecţilor. Preferă firmele şi arhitecţii care se pot mula pe ce doreşti să obţii la final, care ascultă şi modifică din mers orice fel de detalii de la proiect în funcţie de dorinţele tale şi de ideile tale. E important ca arhitecţii să înţeleagă ce îşi doreşte clientul şi să încerce să facă tot ce e posibil pentru a pune în practică orice idei, în limita proiectului de realizat.

Optează pentru firme de arhitectură cu echipe mixte, unde găseşti toţi specialiştii de care ai nevoie ca să îţi proiectezi şi construieşti casa în siguranţă şi în cele mai bune condiţii. Doar aşa ştii că termini rapid faza de proiectare şi ai şi siguranţă mai mare pe ceea ce va rezulta în urma colaborării voastre.

Date de contact Up Studio Project

Lasă un răspuns