Energia fotovoltaică se obține prin procesul de transformare a energiei solare în energie electrică. Poate suna simplu, dar nu este. Pentru aceasta avem nevoie de panouri solare, care sunt formate din module, iar acestea sunt la rândul lor formate din celule fotovoltaice. Aceste celule constau din una sau mai multe foi de material semiconductor, acoperite cu sticlă transparentă care captează radiația solară, producând cea mai mare parte a căldurii.
Aceste celule solare fotovoltaice convenționale sunt fabricate din siliciu, care este foarte convenabil pentru generarea de energie solară, deoarece are randamente medii de 14% până la 17%, deși sunt, de asemenea, mai scumpe pentru a produce. Unele firme au avut ideea de a utiliza materiale mai ieftine, însă randamentele oferite de acele panouri foltovotaice sunt mai mici.
Procesul de obținere a energiei solare cu panouri fotovoltaice
Lumina soarelui este formată din fotoni, care afectează celulele fotovoltaice ale plăcii, formând un câmp electric între aceste straturi și generând un circuit electric. Adică, cu cât lumina este mai intensă, cu atât fluxul de electricitate este mai mare. Nu este o chestiune de lumină directă, deoarece zilele înnorate servesc, de asemenea, pentru aceste efecte. Celulele fotoelectrice transformă energia solară în energie electrică sub formă de curent continuu, care la rândul său este transformat în curent alternativ, astfel încât noi să putem folosi echipamentele electronice pe care le avem acasă.
Beneficiile utilizării panourilor fotovoltaice
Nu este necunoscut faptul că panourile fotovoltaice oferă numeroase avantaje, deoarece acestea generează energie curată, adaptându-se la nevoile actuale, în principal la încălzirea globală. Enumerăm în cele ce urmează câteva dintre avantajele acestui tip de energie pentru proiectele tale.
- Nu emit dioxid de carbon (CO2)
Dacă există o sarcină care este urgentă în prezent în ceea ce privește mediul, aceea este de a opri schimbările climatice și generarea de energie curată, fără poluanți. De exemplu, dacă electricitatea a zece case ar fi făcută cu energie fotovoltaică, atmosfera ar înceta să mai primească mult CO2. Un lucru deloc de neglijat, pentru fiecare dintre noi.
- Posibilitatea economisirii substanțiale
În ultimii ani, prețul panourilor a mai scăzut datorită importanței acestui tip de energie în prezent și a evoluției acestor tehnologii. Acest lucru permite oamenilor să aibă mai mult acces la panourile fotovoltaice, contribuind astfel la un mediu mai bun pentru generațiile viitoare, dar și la facturi la energia electrică cu un total de plată mult mai mic.
- Autonomia energetică
Întrucât este modulară și din ce în ce mai ieftină, oamenii pot avea acces mai ușor la propria energie. Acest lucru este favorizat, în măsura în care energia electrică este consumată în același loc în care se produce, evitând pierderile de transport.
- O mai bună utilizare a spațiilor
Acoperișurile clădirilor sunt ideale pentru instalarea acestei tehnologii, deoarece provoacă o mai bună difuzie și asta cu un impact arhitectural foarte mic – aproape zero -, adăugând valoare unei suprafețe care până acum părea fără utilitate aparentă.
- Resursă inepuizabilă
Deoarece sursa de energie este soarele, acesta fiind o resursă infinită, oriunde în lume, cu excepția lunilor de întuneric de la cei 2 poli.
Planeta Pământ primește suficientă energie solară într-o oră pentru a o furniza întreagii lumi timp de un an. Spre deosebire de resursele semnificative și capitalul necesar pentru extragerea și arderea combustibililor fosili, oricine poate cumpăra și instala panouri solare pentru a profita de abundența luminii solare. Și, cel mai important, soarele generează economii semnificative pe factura de energie electrică pe termen lung.
- Costuri mai mici la facturi
Instalarea panourilor solare reduce semnificativ costul corespunzător facturii lunare de energie electrică. De asemenea, se renunță la dependența de rețeaua publică de energie electrică. Această independență energetică protejează împotriva creșterii costurilor energiei electrice și a volatilității prețurilor la combustibili. Analiștii anticipează o creștere continuă a prețurilor energiei electrice, astfel încât energia solară rămâne o soluție rentabilă și o investiție pe termen lung în viitor.
- Reduceți amprenta ecologică
Spre deosebire de energia generată de combustibilii fosili, energia solară nu eliberează emisii periculoase de dioxid de carbon (CO2). Soluțiile durabile de energie fără emisii de carbon sunt esențiale pentru a încetini schimbările climatice și pentru a preveni deteriorarea mediului.
În concluzie, pe lângă celelalte avantaje, studiile arată că proprietățile ce au panouri fotovoltaice sunt vândute cu până la 20% mai repede și au o valoare cu 17% mai mare decât casele fără astfel de sisteme. O instalație solară face proprietatea mai atractivă pentru cumpărători și crește valoarea vânzărilor.