Majoritatea oamenilor stiu cat de important este sa aiba dinti sanatosi, dar nu isi petrec prea mult timp gandindu-se la gingiile lor. Probabil acesta este principalul motiv pentru care, la maturitate, 8 din 10 romani ajung sa se confrunte cu o forma de boala gingivala.
Boala parodontala, numita si paradontoza, provoaca inflamatia gingiilor si a osului subiacent care inconjoara dintii si poate avea consecinte grave, inclusiv pierderea dintilor.
Primul pas pentru a preveni afectiunile gingivale este de a obtine informatiile corecte despre acest subiect, asadar continua sa citesti pentru a afla adevarul din spatele celor mai comune 5 mituri despre paradontoza.
1. Paradontoza este dureroasa.
In mod surprinzator, paradontoza nu este dureroasa. De fapt, este adesea numita “boala tacuta”, la fel ca hipertensiunea arteriala, deoarece oamenii nu o simt. Cu toate acestea, boala prezinta anumite semne la care trebuie sa fim atenti, cum ar fi sensibilitate sau sangerari la nivelul gingiilor, halitoza (respiratie urat mirositoare), recesiune gingivala, mobilitate dentara si pierderea dintilor.
2. Bolile gingivale afecteaza doar sanatatea orala.
In timp ce formele avansate de paradontoza pot duce la pierderea dintilor, exista nenumarate studii care arata ca acestea pot, de asemenea, sa creasca riscul de:
-
boli cardiovasculare;
-
unele tipuri de cancer;
-
accident vascular cerebral;
-
diabet;
-
Alzheimer si alte tipuri de dementa;
-
complicatii ale sarcinii, cum ar fi nastere prematura si greutate scazuta la nastere.
3. Daca nu ai carii, nu poți avea boli gingivale.
Cariile si bolile gingivale sunt probleme separate, fara nicio legatura. Tipul de bacterii care cauzeaza carii (Streptococcus mutans) este diferit de tipul care cauzeaza boli gingivale (Porphyromonas gingivalis). Mai mult, exista posibilitatea ca dinti care sa nu fi avut niciodata carii sa cada in cazul in care gingia din jurul lor si osul subiacent sunt deteriorate de paradontoza.
4. Periajul corect si folosirea atei dentare previn bolile gingivale.
In timp ce periajul si folosirea atei dentare sunt, in mod cert, cruciale pentru gestionarea bolilor gingivale, nu le pot preveni intotdeauna. Din pacate, genetica, fumatul si diabetul pot creste riscul de aparitie a paradontozei, indiferent de cat de corect te speli pe dinti.
Cu toate acestea, daca mergi in mod regulat (o data la 6 luni) la stomatolog pentru curatari profesionale, vei putea preveni sau trata din timp eventualele boli ale gingiilor.
5. Paradontoza poate fi vindecata.
Cea mai timpurie etapa a bolii gingivale, numita gingivita, poate fi inversata prin curatari regulate si igiena orala excelenta la domiciliu. Insa odata ce boala progreseaza, boala gingivala poate fi doar gestionata, nu vindecata. Din fericire, exista tratamente parodontale eficiente care pot stabiliza boala si pot reduce riscul de pierdere a dintilor si de aparitie a problemelor generale de sanatate.