Isabel Allende renunta la exploatarea temelor istorice si isi aduce acest roman in contemporaneitate. O mare parte a actiunii se desfasoara in SUA, creand impresia ca Allende doreste sa fructufice anvergura internationala a scrierilor sale si sa isi multumeasca fanii nord americani.
Maya Vidal, nepoata unei emigrante din Chile pare o adolescent tipica americana – dupa o copilarie de basm petrecuta alaturi de bunicii sai Nini si Popo, urmeaza o tinerete zbuciumata. Neglijata de tatal sau si parasita de mama imediat dupa nastere, Maya descopera lumea drogului si a sexului. Isi pierde virginitatea din teribilism si incearca senzatii tari alaturi de prietenii sai.
De aici pana la viata din Las Vegas, unde devine plasatoare de droguri, este o distanta foarte mica. Atunci cand protectorul sau dispare, isi satisface dependenta de droguri prin furt si prostitutie.
Un grup de prieteni o salveaza, iar Nini o trimite pe Maya pe o insula din Chile, in casa antropologului Manuel Arias, pentru a se ascunde de interlopii care o cautau.
Caietul Mayei aminteste uneori de savoarea romanelor lui Isabel Allende, prin apelarea acelorasi resorturi ale culturii si civilizatiei chileane, insa nu reuseste sa se ridice la nivelul celorlalte carti ale sale. Allende da mai degraba impresia ca a mai scris o carte la cererea editorilor, pornind de la ideea ca va deveni oricum un best seller.