E dificil sa incerci sa rezumi Idiotul in cateva fraze, pentru ca nu ai cum sa surprinzi complexitatea sa si inevitabil prezinti cartea strict subiectiv, desi multe dintre pasaje pot fi vazute din foarte multe unghiuri.
Imi place ca Dostoievski prezinta pana in cel mai mic detaliu fiecare personaj, aducandu-l in centrul atentiei pentru putin timp, desi rolul sau ulterior va fi total marginal sau constituie o simpla aparitie episodica. Citind cartea ai de multe ori impresia ca asisti la un roman scris special pentru a fi ecranizat, sau jucat pe scena. Afluenta personajelor, modul in care intra si ies din scena, atentia la detaliile de decor, la interactiunea dintre acestea sunt elemente care conduc catre aceasta perspectiva. Poti sa vizualizeze scenele foarte bine, aproape te simti martor al lor, ca si cum ai avea propriul tau colt de salon din care asisti la schimbul de replici.
Cine este Idiotul din cartea lui Dostoievski?
Vazut ca un idiot, printul este de fapt un fin observator al psihicului uman, capabil sa ii inteleaga pe toti, mai presus de propriile nevoi si este dispus sa ofere iertarea sa chiar si acolo unde nu este cazul.
[…] Dostoievski isi abordeaza la fel de amplu personajele. Le construieste minutios, dar aceasta constructie e total justificata de nevoia de il aduce mai bine in atentia cititorilor pe Raskolnikov. Marmeladov, batranul betivan, fostul functionar, devine cunostinta de pahar a lui Rodion Romanovici, dar astfel va ajunge sa o cunoasca in cele din urma pe Sonia, de care se indragosteste si care pare a ii deschide o noua perspectiva asupra vietii. […]