Simbolistica Cetatii Meka din poezia Noapte de decemvrie de Alexandru Macedonski.
Cetatea cereasca simbolizeaza idealul absolut al omului superior, in timp ce cetatea pamanteasca simbolizeaza telul omului comun, obisnuit.
Poetul este simbolizat de emirul dornic sa viziteze cetatea, fapt pentru care va trebui sa-si paraseasca ”rozul Belgrad”, dar si sa renunte la viata fericita de care s-ar fi bucurat in acest ”rai de aripi de vise si rai de gradini”. Aspiratia emirului de a ajunge la Meka este atotstapanitoare, dominatoare: ”Spre Meka-l rapeste credinta vointa/ Cetatea prea sfantal il cheama in ea/ Ii cere simtirea, ii cere fiinta/ Ii cere frumusetea, tot sufletu-i vrea/ Din talpti pana-n crestet ii cere fiinta”.
Odata cu el pleaca in calatoria spre cetate si omul obisnuit care alege drumul ocolitor, dar sigur. Acesta este vazut la portile Mekai pamantesti de catre emirul stors de putere care a intra pe portile Mekai ceresti: ”Sunt Meka cereasca, sunt Meka cea mare”.
Acest material va poate ajuta la examenul de BAC, dar si pentru temele de lucru din perioada liceului. Materialul prezentat este doar o perspectiva, poate fi completat sau reinterpretat in functie de bunul plac si informatiile pe care le detineti.
Pingback: Comentariu literar: Noapte de decemvrie - Alexandru Macedonski - La Vorbitor