Cărți de ficțiune istorică

Cărți de ficțiune istorică

Cartea pe care am citit-o recent – Samarkand, mi-a redeșteptat pofta de cărți de ficțiune istorică. M-am uitat la cărțile din acest gen despre care am scris pe blog și e clar că vorbesc de un număr extrem de mic pentru ultima perioadă.

Vă spun și vouă câte ceva despre ele și aștept recomandări cel puțin la fel de atractive, așa cum ați făcut-o de fiecare dată.

Sugestii de cărți de ficțiune istorică

Într-o noapte de iarnă de Simon Sebag Montefiore e o alegere foarte bună pentru cei ce vor să își formeze o părere despre perioada stalinistă. Cartea pornește de la fapte reale, cercul personajelor constând în principal din conducătorii politici, ai serviciilor secrete și ai armatei URSS. Interesante mi s-au părut pasajele romanțate legate de așa zisele ședințe nocturne organizate de Stalin, în care toată lumea trebuia să facă față la băutul până în zori, ca și viața pe care o ducea protipendada sovietică, apropiată de nivelul celei al starurilor occidentale, situată exact la opusul traiului în mizerele apartamente comune al familiilor moscovite de rând.

Iubitorii de cărți de dragoste și de ficțiune istorică, pot găsi o minunată împletire a genurilor în Ines a sufletului meu de Isabel Allende. Conflictul între civilizația băștinașilor din Chile și aceea a conchistadorilor spanioli, colonizarea, dezvoltarea urbană, privite prin prisma eroinei principale Ines Suarez dau naștere unei povești dinamice, care deși lipsită de binecunoscutele elemente de realism magic ale autoarei, nu dezamăgește.

Mania lalelelor de Mike Dash prezintă mai degrabă o succesiune de evenimente, bine documentate, cu minime elemente de ficțiune, care te ajută să îți faci o opinie cu privire la una dintre cele mai mari și exotice bule din istoria piețelor – aceea a prețului lalelelor. Epopeea lalelelor, apariția lor în Europa, transformările suferite și modul în care prețul câtorva bulbi a ajuns să îl întreacă pe acela a unor proprietăți valoroase sunt un must read pentru orice economist, o lecție privind lăcomia umană și imperfecțiunea piețelor.

Imaginea Bucureștilor de la începutul domniei lui Carol, văzută prin ochii unui medic neamț care se mută aici, poate fi descoperită din Zilele regelui de Filip Florian.

Pentru iubitorii istoriei chineze și rolul pe care l-au avut două femei celebre ajunse împărat, recomand Împărăteasa Orhidee de Anchee Min și Împărăteasa de Shan Sa, două cărți extrem de bine scrise.

Lasă un răspuns